Facebook skal teste «monsterdrone» 

Aquila er like stort som et fly.

Facebook skal teste «monsterdrone» 
Vingespennet til en Boeing 737 er 34 meter. Aquila-dronen skal ha noe tilsvarende. Bilde: Facebook

Facebook har tidligere snakket om sine planer om å bruke droner for å gi internett-tilgang til avsidesliggende områder og steder der infrastrukturen er mindre utbygd. 

Nå skal prosjektet bokstavelig talt på vingene: Selskapet skal nemlig sette i gang med å teste den første dronen til sommeren. Og det er et massivt prosjekt, da dronen skal ha et vingespenn som tilsvarer en Boeing 737. Ikke verdens største fly, men i dronesammenheng er det definitivt ganske betydelig. 

Samtidig skal dronen ikke veie mer enn en liten bil, skriver Wall Street Journal.

Les også: Snart takeoff for Facebook-droner.

Facebook innrømmer selv at dette er bare starten, og denne måten å dele ut internett på er langt unna. Man må først teste hvor trygge slike droner er, og hvilke kommunikasjonskapasiteter de har. 

De første testene skal i gang til sommeren, og deretter skal Facebook «se hva som skjer». – Det er et stort fly, et stort prosjekt og det har aldri blitt gjort før, sa Facebooks Jay Parikh til avisen.

Ørnen

Dronen kalles for Aquila, og solcelle-teknologien som skal drive den er nylig utviklet - den var ikke tilgjengelig for bare ett år siden. Aquila skal kunne bli i lufta for så lenge som tre måneder om gangen, og nettet skal «spres» til bakken under via lasere. Dronene skal også måtte kommunisere med hverandre når de er i lufta, i rundt 60,000 fots høyde. Alt dette må naturligvis bli grundig testet. 

Facebook må også få internett-tilbydere med på prosjektet, da de ikke ønsker å utvikle det hele på egen hånd.

Les også: Kan gi 4G til hele Østfold.

Google har en tilsvarende løsning på trappene, såkalte Project Loon skal bruke ballonger for å gi internett-tilgang. Utviklingen av denne er også pågående, og det utføres stadig nye tester. Målet med begge prosjektene er å sørge for at de milliardene av mennesker som per i dag ikke har tilgang til nettet, skal få det, samtidig som store geografiske områder skal kunne dekkes.