Facebook utvikler egne mikrobrikker

Facebook ruster seg opp med en kapasitet for å utvikle egne, skreddersydde databrikker.
Facebook ruster seg opp med en kapasitet for å utvikle egne, skreddersydde databrikker. (Illustrasjon: Dado Ruvic, Reuters)

Flere jobbannonser røper at sosiale medier-giganten planlegger å utvikle egne brikker. Det søkes blant annet etter en leder som får ansvar for et team som skal utvikle systembrikker og applikasjonsspesifikke brikker (ASIC).

Videre er det ledig jobb for en brikkedesigner for arkitektur og design av delvis eller helt skreddersydde mikrobrikker. Denne stillingen vil inngå i selskapets infrastruktur-team, og det etterspørres erfaring innen områder som kunstig intelligens, maskinlæring, komprimering og videokoding.

Del av en trend

Facebook føyer seg inn i rekken av teknologiselskaper som gjør seg mindre avhengig av brikkeprodusenter som Intel og Qualcomm, melder Bloomberg. I tillegg til jobbannonsene får de satsingen bekreftet fra ikke-navngitte kilder.

Apple har lenge utviklet egne ARM-baserte brikker til sine mobile enheter, en satsing som angivelig kan erstatte også Intel-prosessoren i Mac på sikt. Google er blant aktørene som satser på å gjøre seg mer selvforsynt med utvikling av skreddersydde databrikker, både til datasentre og egne mobiltelefoner. Amazon skal også være i ferd med utvikle en egen AI-brikke sin til Echo-serie av smarte høyttalere.

Hva skal de lage?

Spekulasjonene kan starte rundt hva Facebook planlegger å bruke en slik kapasitet til, enten det er knyttet til selskapets datasentraler og servere, behov knyttet til selskapets programvare som kunstig intelligens eller andre produkter.

Neste måned går startskuddet for salg av VR-headsettet Oculus Go, som er styrt av en prosessor fra Qualcomm, men Facebook er også i ferd med å utvikle egne smarthøyttalere.

Fremtidige versjoner av disse enhetene kan bli forbedret ved hjelp av egne skreddersydde brikkesett. Det vil gi økt kontroll med produktutviklingen og en bedre evne til å tilpasse programvare med utstyret, skriver nyhetsbyrået.

Facebook har ikke ønsket å kommentere jobbannonsene eller satsingen på egen brikkedesign overfor medier, men selskapets direktør for AI-forskning Yann LeCun tvitret i går de ledige stillingene.

Kommentarer (1)

Kommentarer (1)
Til toppen