JUSS OG SAMFUNN

Facebook vil avverge selvmord

Ber brukere reagere på nettatferd etter flere tragiske hendelser.

9. mars 2011 - 08:54

Etter en serie tragiske hendelser innfører Facebook nå en funksjon der brukere kan melde fra om suicidale medlemmer.

De som oppdager at noen publiserer avskjedsbrev oppfordres til å ta kontakt med politiet eller døgnåpne direktelinjer.

Videre oppfordres brukere til å lære om hvordan de kan kjenne igjen og reagere på nettatferd som signaliserer selvmordstanker.

Gjennom et eget skjema tilbyr Facebook brukerne sine å rapportere selvmordsinnhold. Det er uklart hvilke tiltak nettstedet gjør som følge av bekymringsmeldingene de får inn, men det opplyses at en Facebook-administrator går gjennom dem og «gjør det vi kan fra vår side».

Verdens største sosiale nettverk har rundt 600 millioner brukere. Med den enorme medlemsmassen kommer også et sosialt ansvar. Nettstedet har derfor inngått samarbeid med humanitære organisasjoner i flere land.

En 12 år gammel jente ble søndag funnet død i den amerikanske staten Washington, flere dager etter hun skrev på Facebook at hun truet med å ta sitt eget liv.

I desember fortalte en britisk kvinne sine over tusen Facebook-venner at hun hadde tatt overdose, skriver The Guardian. Beskjeden lød: «Har tatt alle pillene mine, er død snart, ha det alle sammen».

I stedet for hjelp ble kvinnens kommentar besvart med hån og kjekling fra enkelte av kontaktene hennes. Ingen kontaktet politiet før dagen etterpå, men da var hun allerede død, ifølge den britiske avisen.

Nordmenn som søker hjelp kan også ringe en krisetelefon som Kirkens SOS på telefon 815 33 300 eller Metal Helse på telefon 810 30 030.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.