SIKKERHET

Facebooks moderselskap anklager sju firmaer for overvåking

Meta har begynt å utstede advarsler til rundt 50.000 mennesker som de mener har vært mål for overvåking fra «cyberleiesoldater».

Facebooks moderselskap Meta advarer brukere mot overvåking.
Facebooks moderselskap Meta advarer brukere mot overvåking. Foto: Tony Avelar/AP/NTB
17. des. 2021 - 10:47

I en trusselrapport offentliggjort torsdag navngir Meta sju konkrete selskaper de mener står bak hacking og overvåking av brukere på plattformene deres, som omfatter blant annet Facebook, WhatsApp og Instagram.

De sju selskapene omtales som en del av en industri hvor selskaper leies inn av kunder til å overvåke og hacke folk på internett. De blir kalt «cyberleiesoldater».

Ifølge rapporten har 50.000 personer fra 100 land vært i disse selskapenes søkelys. Det dreier seg om blant annet journalister, dissidenter, kritikere av autoritære regimer og menneskerettsaktivister.

1500 primært falske brukere i sosiale medier er suspendert, ettersom Meta mener de ble styrt av de sju aktuelle selskapene. Et av dem er det omstridte israelske selskapet NSO Group, som i november ble saksøkt av Apple for påstått overvåking av Apple-brukere.

Også et annet israelsk firma, Black Cube, blir anklaget av Meta. Også disse har vært i søkelyset da det kom fram at de hadde spionert på vegne av filmprodusenten Harvey Weinstein.

Selskapet har i en kunngjøring avvist at de bedriver phishing eller hacking, og at alle ansatte opererer i henhold til lokale lover.

Apple Watch med dobbel-tapp-funksjon.
Les også

Apple har fått medhold – klokkeforbud midlertidig opphevet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.