JUSS OG SAMFUNN

Faktisk.no: Nei, John McAfee ble ikke arrestert i Norge fordi han brukte en dametruse som munnbind

Antivirus-gründeren refser lettlurte medier.

Skjermbilde fra Twitter
Skjermbilde fra Twitter
Faktisk.no
12. aug. 2020 - 12:30

Mandag meldte en rekke utenlandske medier at den eksentriske tech-gründeren John McAfee hadde blitt arrestert i Norge. Arrestasjonen skulle ha skjedd fordi McAfee nektet å bruke ansiktsmaske og heller insisterte på å dekke til munn og nese med en dametruse.

Den utrolige historien ble først publisert av den britiske tabloidavisen Daily Mail. Etter hvert havnet historien i andre tabloidaviser som New York Post, The Sun, Metro og Evening Standard. Den har også blitt delt i flere norske Facebook-grupper.

Daily Mails kilde var en tweet fra John McAfee selv, hvor han skriver at han ble pågrepet av norsk politi fordi han nektet å bruke en godkjent ansiktsmaske. McAfee, som tjente seg rik på antivirus-programmet med samme navn, delte også flere bilder av seg selv iført en svart blondetruse over nese og munn.

– Jeg insisterer på at dette er det tryggeste som er tilgjengelig, og jeg nekter å bruke noe som helst annet – for min egen helses skyld, skrev McAfee på Twitter.

I natt norsk tid avslørte McAfee at det hele var en spøk. På Twitter spurte han om medier i hele tatt faktasjekker historier, og konkluderer med at dét gjør de ikke.

– Selv om det tydelig står «Polizei» på politiuniformene på bildene (tysk, ikke norsk – derfor Tyskland, Sveits, Bavaria eller Østerrike), rapporterte mange nyhetsmedier at jeg ble arrestert i «Norge». Bare fordi jeg sa det. Wow! skrev spøkefuglen.

På ett av bildene McAfee la ut på Twitter, kan man tydelig se at det står «Polizei» på uniformen til politimannen.
På ett av bildene McAfee la ut på Twitter, kan man tydelig se at det står «Polizei» på uniformen til politimannen. Foto: Skjermbilde fra Twitter.

I tillegg til bildene, er det også en annen detalj som burde satt mediene på sporet av at historien ikke var sann. McAfee skrev flere ganger på Twitter at han skulle til München, også i meldingene der han hevdet at han var arrestert i Norge.

Det var ikke bare engelskspråklige medier som tok historien til McAfee for god fisk. Også tyskspråklige medier som Focus.de og sveitsiske 20Minuten skrev at tech-gründeren ble arrestert i Norge, til tross for at man tydelig kan se «Polizei» på politifolkene på bildene.

Ifølge den sveitsiske tabloidavisen Blick er bildene fra flyplassen i Augsburg like ved München. Blick har snakket med tysk politi som sier at McAfee ikke ble arrestert, men at han fikk beskjed om at han ville bli pålagt karantene hvis han kom inn i Tyskland. Dermed valgte han å reise videre. McAfee hevder at han nå befinner seg i Hviterussland.

Les også

   

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.