Fallert teleallianse selges

Telias gamle teleallianse sammen med det sveitsiske og nederlandske televerket, Unisource, skal selges. Etter flere år med tap tror ingen av eierne lenger på overskudd. Unisource er allerede overlatt til seg selv etter at de tre eierne har valgt hver sin vei i telemarkedet.

Telias gamle teleallianse sammen med det sveitsiske og nederlandske televerket, Unisource, skal selges. Etter flere år med tap tror ingen av eierne lenger på overskudd. Unisource er allerede overlatt til seg selv etter at de tre eierne har valgt hver sin vei i telemarkedet.

Telias veivalg kjenner vi; selskapet planlegger en fusjon med norske Telenor. Nederlandske KNP har innledet et forpliktende samarbeide med amerikanske Qwest, mens Swisscom foreløpig klarer seg på egen hånd med oppkjøp av teleselskap i sentral og Øst-Europa på agendaen. Tidligere medeier i Unisource, spanske Telefonica, trakk seg ut av samarbeidet for to år siden og innledet et globalt samarbeid med MCIWorldCom.

Dermed ligger alt til rette for at hele selskapet selges. Ifølge nyhetstjenesten Total Telecom er det Infonet som skal kjøpe Unisource. Det er ventet at selskapet vil offentliggjøre dette når børsene i USA åpner mandag ettermiddag.

Lars Berg, som er avgått Telia-sjef sa så sent som i september i fjor at Unisource og Telia var ute etter samarbeidspartnere i Nord-Amerika. Selv om han allerede hadde innledet samtaler med Telenor på det kunne Berg fortelle at han regnet med å presentere Telias og Unisources nye amerikanske samarbeidspartner i løpet av oktober til erstatning for AT&T som i juli annonserte et internasjonalt samarbeid med British Telecom. For Unisource og Telia betydde dette at selskapets viktigste internasjonale partner i løpet av to år ville gå over til en konkurrerende allianse.

Berg kom imidlertid ikke tilbake til saken. Et av selskapene som var spådd som en mulig amerikansk samarbeidspartner, Qwest, innledet før jul et tettere samarbeid med nederlandske KNP, sannsynligvis etter å ha vurdert Telia og alliansen Unisource som for lette.

Siste krampetrekning fra Unisource skjedde i november i fjor da selskapets toppsjef, nederlandske Boenk van Marle inviterte finansielle eiere med til å kjøpe eierandeler på opptil 60 prosent i selskapet. Antatt verdi på Unisource ligger rundt $ 2 milliarder (14 milliarder kroner) etter at eierne har avskrevet store tap i selskapet siden starten i 1992.

Infonet har fram til nå bare arbeidet i USA med amerikanske kunder. Et oppkjøp av Unisource betyr at selskapet overtar telealliansens 3000 kunder, i hovedsak svenske, nederlandske og sveitsiske multinasjonale bedrifter. Det er ikke klart hvilke deler Infonet ønsker å beholde, og hvilke som skal selges til tredje selskap.

Infonet og Unisource samarbeider allerede ved å bruke hverandres infrastruktur i USA og Europa, foruten at Telia, KNP og Swisscom alle eier en liten aksjepost hver i Infonet.

Til toppen