Falske kopier av Ringenes Herre funnet i England

Etterforskere i Storbritannia har beslaglagt noe som så ut som piratkopier av filmen Ringenes Herre. digi.no kan avsløre at det dreier seg om en gedigen dobbelsvindel.

Etterforskere i Storbritannia har beslaglagt noe som så ut som piratkopier av filmen Ringenes Herre. digi.no kan avsløre at det dreier seg om en gedigen dobbelsvindel.

Piratversjoner av Peter Jacksons film Ringenes Herre er allerede på markedet. Etterforskere fra Federation Against Copyright Theft i Storbritannia har beslaglagt rundt 100 kopier av filmen i VideoCD-format. Det skrev den velrennomerte avisen The Hollywood Reporter mandag denne uken.

Nå viser det seg at hele piratopplegget var en svindel, eller en dobblesvindel om man vil. Filmene som ble frembudt på et marked nær byen Bridgenorth i Shropshire var pakket inn og så ut som Ringenes Herre; Ringens Brorskap - en film som har verdenspremiere den 19 desember.

Nærmere undersøkelser viser at videofilen som er brent på VCD-ene bare er den gamle tegnefilmversjonen.

- Vi gikk gjennom beslaget igår, og da viste det seg at den sleipe selgeren hadde "dresset opp" den gamle fantasy-animasjonsfilmen med bilder og tekst fra den Ringenes Herre-versjonen som snart kommer på kino. Det så ut som den nye filmen, men det var det altså ikke. Vi har enda ikke sett noen kopier av denne, forteller etterforsker Spencer Mott til digi.no.

Ringenes Herre er en trilogi basert på bøkene av J.R.R. Tolkien, og første del, Ringens Brorskap, hadde lukket førvisning i London mandag denne uken. Sikringstiltakene omkring filmen har vært noe av det strengeste filmverdenen noensinne har sett. Vakter på førpremieren ransaket både journalister og gjester for å unngå at noen snek inn et kamera.

- Piratene ble vel så desperate over mangelen på kopier, at de fant ut de skulle prøve seg på å lure kundene, mener Mott.

Etterforskerne fra FACT arresterte 35 mennesker, i det som betegnes som en stor og omfattende operasjon som involverte lokalt politi, musikk- og spillbransjens rettighetsvakthunder og andre. Sammen med den falske Ringenes Herre-filmen fant de tusenvis av andre filmer og annen piratvare. Filmene ble solgt for rundt 65 kroner stykket.

Samtidig ble 150 DVD-kopier av Harry Potter-filmen beslaglagt i Dartford. Selgeren tilbød ikke kopier av den falske Ringens Brorskap, da han mente kvaliteten på kopiene var for dårlig.

Allerede nå er det solgt 25 000 billetter til ivrige Tolkien-fans i Norge.

Til toppen