TELEKOM

Får ikke overvåke mer

Espen Tøndel og advokatfirmaet Simonsen fikk avslag dra Datatilsynet.

Bilde: Foto: Per Ervland
22. juni 2009 - 15:49

Datatilsynet har avgjort at Espen Tøndel (bildet) og advokatfirmaet Simonsen ikke får forlenget den midlertidig konsesjonen de fikk av Datatilsynet i november 2006 til å loggføre personsensitiv IP-info i jakten på personer som driver ulovlig fildeling.

Kulturdepartementet ville at Datatilsynet skulle la privatetterforskere fortsette å logge IP-adresser i jakten på ulovlige fildelere.

Konsesjonen som ble gitt i 2006 gikk ut 1. juni i år, og advokatfirmaet søkte om å få forlenget sin konsesjon ut 2010. I søknaden trekker de fram at Kultur- og kirkedepartementet støtter dem.

Begrunnelsen for avslaget er at det ikke har vært nok politisk debatt om etterforskningen i perioden etter at konsesjonen ble gitt. I avslaget heter det, i følge TU.no:

Nærmere tre år etter, er det ikke kommet noen politiske signaler på hvilke virkemidler rettighetshavere skal kunne benytte. Datatilsynet oppfattet situasjonen slik at departementet ikke hadde konkrete planer eller tanker omkring regelverksutviklingen på dette området.

Espen Tøndel i advokatfirmaet Simonsen legger ikke skjul på at han er misfornøyd med avgjørelsen.

- Vi mener at vedtaket er politisk begrunnet. Vi kan ikke se at det har skjedd noe fra i fjor til i år i forhold til den virksomheten som rettighetshaverne bedriver, som gjør at konsesjonen ikke burde bli forlenget, sier Tøndel til Dagbladet.no.

Prosjektleder Torgeir Waterhouse i IKT-Norge betegner mandagens kjennelse som meget gledelig, klok og fornuftig.

- Det er på høy tid at de mister denne konsesjonen. Det er ikke en rettsstat verdig at private aktører med økonomiske interesser i en sak får samme myndighet som politiet og domstolene, sier han til NTB.

- Dette er også viktig i lys av den siste tidas saker om mulig overvåking av statsministeren. Det er viktig å avgrense retten til å overvåke enkeltpersoner, og det er åpenbart at det bør strammes inn på enkelte områder i Norge.

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.