JUSS OG SAMFUNN

Får ikke selge Galaxy Tab i EU

Vil selge som planlagt i Norge, men bare så langt lagret rekker.

Samsung
Samsung Bilde: Samsung
10. aug. 2011 - 08:46

Oppdatert kl. 12.50 med kommentarer fra Samsungs nordiske avdeling.

Onsdag melder flere internasjonale nyhetskilder at Apple har vunnet en viktig seier over Samsung. Stridens kjerne er Galaxy Tab 10.1 som nå rulles ut fra det koreanske teknologilokomotivet.

Apple mener dette nettbrettet er påfallende likt deres iPad, verdens mest solgte nettbrett, og har i flere markeder verden over tatt juridiske skritt for å stoppe salget.

Må stanse salg

En domstol i Tyskland har nå kommet med en midlertidig forføyning som hindrer Samsung å selge sitt nye nettbrett i Tyskland. Men kjennelsen gjør også at salget må stanses i hele EU markedet, utenom Nederland.

Det melder nyhetstjenesten Ars Technica, som forklarer dette med at Nederland har avvikende lovverk knyttet til opphavsrett og patenter.

Samsung må derfor stoppe salget inntil striden mellom de to selskapene er løst i retten.
I begynnelsen av august ble det kjent at Samsung heller ikke får selge sitt nettbrett i Australia som følge av en midlertidig forføyning.

Vil fortsette i Norden

I en e-post til digi.no melder Samsungs nordiske PR-sjef, Erik Johannesson, at de vil selge Galaxy Tab 10.1 i Norden selv etter kjennelsen. Men de vil ikke bestille nye nettbrett før den juridiske situasjonen er avklart.

Nyhetsbyrået Reuters melder at Samsung vil overprøve den midlertidige forføyningen som har kommet i Tyskland.

– Vil ta alle nødvendige grep

–Begjæringen om en midlertidig forføyning ble presentert uten at Samsung ble orientert, og kjennelsen kom uten noen form for høring eller bevisførsel fra Samsung, opplyser det koreanske selskapet til Reuters. De melder videre at de vil ta alle nødvendige grep for å sørge for at deres produkter blir tilgjengelige for kunder i Europa og resten av verden.

Galaxy Tab 10.1 er Samsungs nye flaggskip innen nettbrett. Apple har fått pålagt Samsung å vise dem produktene de lanserer i markedet, i konkurranse med nettopp Apple, tidlig.

Samsung Galaxy Tab 10.1 har ti tommers skjerm og kjører Android.
Samsung Galaxy Tab 10.1 har ti tommers skjerm og kjører Android. Bilde: Samsung

Apple mener nemlig at Samsung notorisk kopierer deres teknologi, og at utformingen på Samsungs nye nettbrett, brukergrensesnittet og innpakningen ligner alt for mye på Apples produkter, melder Financial Times.

Kopieringspåstandene fra Apple har ført til et ras av søksmål mellom de to teknologigigantene.

En analytiker sier til Financial Times at det er godt mulig at Samsung kan endre noen detaljer i designen og dermed komme unna den midlertidige forføyningen. Men også et forlik mellom partene nevnes som en mulighet.

Samsung er nemlig ikke bare konkurrent til Apple. De er også en svært viktig leverandør av brikker til blant annet iPad og iPhone.

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.