NETTVERK OG INFRASTRUKTUR

Får langt mer fart ut av servere ved å senke dem i «babyolje»

I Global Connects nye datasenter utenfor København kan kunder senke serverne sine i væske i stedet for tradisjonell luftkjøling. Det kan øke ytelsen med hele 25 prosent.

SE VIDEO: Derfor senker Global Connect serverne ned i væske.
Dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg. Abonnere for å få full tilgang til alt innhold.

København, Danmark: På Taastrup, en forstad utenfor København, ligger Global Connects nyeste datasenter. 

Digi er på besøk for å se en gammel teknikk bli brukt i stor skala. Driftsdirektør Anders Frich Mathiesen følger oss inn gjennom de lange gangene i datasenteret, som er så nytt at lukten av nybygg fortsatt sitter i veggene. Håndverkere jobber fremdeles i de hvite gangene.

Futuristisk serverrom

Mathiesen tar oss inn i et stort rom, gulvet er gråhvitt, mens vegger og tak er hvite. Innerst i rommet står det en stor hvit boks. Det hele ser svært futuristisk ut.

Denne boksen huser fire tanker som har hvert sitt horisontale serverrack. Det er dem vi er kommet for å se. Global Connect har i to år jobbet med dette prosjektet,  som Mathiesen kaller «immersion cooling» (nedsenket kjøling). Tankene med serverrackene er fylt opp med en ikke-ledende væske, som kjennes litt som babyolje.

Innerst i dette rommet står de væskekjølte serverne. Foto: Eirik Helland Urke

Spesialutviklet

Sammen med GRC, et selskap som leverer løsninger for nedsenket kjøling, har Global Connect utviklet en egen versjon av kjølekarene. Den gjør at kjøleløsningen er redundant. Hvert rack har to uavhengige pumpesystemer som sirkulerer væsken i tankene, slik at den hele tiden er i bevegelse og blir nedkjølt via en varmeveksler, som tar med seg varmen ut av bygget.

Mathiesen forteller at væsken, som leder varme bedre enn luft, gjør at de kan bruke mindre energi på nedkjøling. Væsken trenger nemlig ikke å kjøles ned like mye som man må med luft. Driftsdirektøren forteller oss at væsken normalt holder en temperatur på 20 grader, men at den kan kjøres helt fint med en temperatur opp til 40 grader. Dermed vil temperaturen alltid være lav nok ute til å kunne kjøle ned væsken.

Kraftigere ytelse

Serverne som senkes ned i væsken vil, ifølge Mathiesen, kunne «overklokkes» så de yter 25 prosent mer enn en luftkjølt server, og de har likevel 20 prosent lengre levetid enn luftkjølte servere. Strømforbruket til serveren er stort sett det samme som en server som er luftkjølt, men nedkjølingen av serverne sparer Global Connect mye strøm. Nedkjølingen står nemlig kun for 3 prosent av det totale strømforbruket, i motsetning til 30 prosent i en vanlig luftkjølt server. En nedgang på hele 90 prosent. Og siden serveren ligger i væske, trenger den mindre vedlikehold.

Denne serveren er i full drift – under «vann». Foto: Eirik Helland Urke

Mindre men mer grisete vedlikehold

Når man først må gjøre vedlikehold, er det derimot en skikkelig grisejobb. Serveren løftes da over på et brett der den tykke væsken kan renne fra seg før vedlikeholdet gjennomføres.

– Jeg vil anbefale at når man først legger serveren i karet, at man ikke tar den opp, setter på viftene og setter den inn i et serverrack igjen. Det blir for fettete, sier Mathiesen

Mer kraft per rack

Når vi kommer bort til oljekaret, åpner Mathiesen en av de fire lukene, der vi får se én enslig server. Det ser tilsynelatende ut som en helt normal server, og det eneste som er tatt ut, er viftene.

– Viftene gjør bare at man bruker mer strøm, forteller Mathiesen og legger til at de er unødvendige fordi væsken sirkuleres med pumpene.

Det er fortsatt tidlig i prosjektet, og Global Connect har ikke mange kunder ennå. Dermed er den ikke fylt opp til maks kapasitet. Selskapet beregner at de i én tank kan ha datakraft tilsvarende 100 kilowatt. I en tilsvarende luftkjølt rack sier de at de kan ha 20kW.

Anders Frich Mathiesen i Global Connect. Foto: Eirik Helland Urke

Bruker overskuddsvarmen

Væsken går gjennom en varmeveksler som overfører varmen til vann, som sirkuleres gjennom bygget og ut til et kjøleanlegg på utsiden av bygget. Mathiesen tar oss med og viser stolt frem kompressorene som kjøler ned væsken.

– Denne kjøler ned tilsvarende 500-kjøleskapmen lager mindre lyd enn ditt vanlige kjøleskap hjemme, forteller han.

Med væske er det lettere å transportere varmen fra datasenteret, og det har gjort det lettere å bruke overskuddsvarmen til datasenteret. I samarbeid med den lokale fjernvarmeleverandøren gir Global Connect bort overskuddsvarmen fra de væskekjølte serverne. I løpet av sommeren forteller Mathiesen at selskapet blir koblet på infrastrukturen, og selskapets overskuddsvarme vil gå inn i fjernvarmenettet i stedet for å gå til spille.

Her skal fjernvarmen kobles til, slik at overskuddsvarmen fra datasenteret kan sendes ut i fjernvarmenettet i sommer. Foto: Eirik Helland Urke

Tror dette er fremtiden

Global Connect er ikke de eneste som senker servere ned i væske. Mathisen forteller Digi at selv om selskapet er tidlig ute, vil nok større datasentre kunne bygge ut dette raskere, og at Global Connect nok ikke blir størst på nedsenkede servere. Han forteller videre at de store teknologiselskapene nå ser på nedsenket kjøling som en viktig del av fremtiden.

Driftsdirektøren spår at selskaper som trenger mye datakraft, som for eksempel Meta, kommer til å ta i bruk denne teknologien ganske snart. Han er klar på at dette er teknologi som kommet for å bli.

Les også

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.