Slakter rapporten til Simula

– Farlig påstand at det var Google og Apple sin skyld at Smittestopp havarerte

Andre kaller Simulas fremstilling noe av de flaueste de har lest på lenge. – Les rapporten, lyder svaret fra forskningsinstituttet.

Smittestopp-appen har måttet tåle mye kritikk.
Smittestopp-appen har måttet tåle mye kritikk. (Kurt Lekanger)

Andre kaller Simulas fremstilling noe av de flaueste de har lest på lenge. – Les rapporten, lyder svaret fra forskningsinstituttet.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Fredag kom Simula med en rapport om Smittestopp, hvor de sammenligner alternative løsninger for en ny norsk app for digital smittesporing.

Dokumentet er også en forsvarstale fra forskningsinstituttet, som opplevde å få sterk kritikk etter å ha laget den nå skrotede mobilappen for FHI.

I forkant ga de Aftenposten adgang til rapporten og intervju, noe som resulterte i et oppslag dagen før. Dermed kunne avisa viderebringe ny innsikt i «hvorfor et av regjeringens viktigste korona-tiltak havarerte fullstendig». 

Google og Apple får i hovedsak skylden for å ha stoppet prestisjetiltaket Smittestopp, men denne fremstillingen er en påstand som møter motbør.

Google har også sendt oss et tilsvar etter Simulas påstander, som vi gjengir nederst i saken.

– Dette må være det flaueste jeg har lest på lenge, skriver Bekks teknologidirektør Trond Arve Wasskog i en twittermelding. Han mener at Simula forsøker å omskrive historien.

Wasskog mener videre at ledergruppa i Simula har opptrådt arrogant og med liten vilje til å lytte underveis i prosessen med smittesporingsappen, og ramser opp eksempler som han mener underbygger dette synet.

Overfor digi.no understreker han at dette er hans personlige meninger, og ikke arbeidsgivers.

– Dumt å skylde på Google og Apple

Simula-direktør og professor Olav Lysne holdt fredag ettermiddag også en videooverført pressekonferanse for en liten håndfull deltakere.

– Det som slo meg var at Simula var ganske sobre på fredag. Vinklingen de lot komme gjennom i Aftenpostens artikkel dagen før var mye farligere, sier Simen Sommerfeldt, som er teknisk sjef for konsulentselskapet Bouvet.

Sommerfeldt hadde via egne kanaler snappet opp en lenke til Simulas presentasjon som ble videostrømmet. Dermed fikk han, uten invitasjon, noe overraskende fulgt pressebrifingen med en liten håndfull journalister.

Teknologisjefen i Bouvet, ellers kjent som initiativtaker til Lær Kidsa Koding og medforfatter av boka Personvern og GDPR i praksis, synes også det blir galt å skylde på IT-gigantene.

– Denne debatten har ikke vært i riksmediene i noen særlig grad. Simula lar det fremstå som at de redder seg ved å si at det var Google og Apple sin feil at de måtte avslutte bruken av Smittestopp. Det synes jeg er en litt dum måte å komme seg unna på. For det var etter personvern-kritikk blant annet fra Amnesty International og til slutt Datatilsynet som satte ned foten, fortsetter han.

Simula-rapporten gjør også et poeng av at Google angivelig samler inn personopplysninger fra alle som bruker GAEN, som er Googles og Apples felles rammeverk for smittesporing fra Android- og Iphone-telefoner.

Kilden til denne påstanden er en forskningsrapport fra Trinity College i Dublin, som hevder at all bruk av Google Play Services innebærer at Android-telefoner slurper opp en del personopplysninger hvert 20. minutt.

– Google er, ifølge Trinity-rapporten, ikke helt uskyldige her. Google sin forretningsmodell er også delvis basert på å hjelpe annonsører med å forstå brukernes profiler. Noe av det professor Olav Lysne selv påpeker, og som jeg setter veldig pris på, er imidlertid at Simula mener at GAEN er det alternativet som gir best resultater, og som de anbefaler. Det Simula fortalte under pressekonferansen fredag var helt nøkterne ting, , sier Sommerfeldt.

– Omdømmesmell

– Simula virker slitne og lei etter å ha fått seg en omdømmesmell blant eksperter fra akademia og bransjen innen IT, sikkerhet og personvern. Nå ønsker de å toe sine hender og komme seg vekk fra alt dette. Og det forstår jeg godt, sier Sommerfeldt til digi.no.

Hans råd til smittevernmyndighetene er at Folkehelseinstituttet nå heller selv bør ta ansvar for å lage denne appen, ved å source inn konsulenter.

– De bør ikke lyse ut oppdraget, for det tror jeg ikke markedet vil være så interessert i å lage for dem, sier Sommerfeldt.

Sommerfeldt mener at myndighetene bør følge anbefalingene fra EU-kommisjonen og benytte seg av anledningen til å lage noe som også kan fungere på tvers av landegrensene, slik at en norsk smittesporingsapp også vil fungere i utlandet.

Det vil si en type «roaming» slik at nordmenn som blir smittet på reise i utlandet også kan bli varslet når de kommer hjem.

Simula: – Les rapporten

Simula er forelagt uttalelsene til Sommerfelt og Wasskog. Olav Lysne gir følgende kommentar til det førstnevnte sier.

– Vi ber alle som er opptatt av smittesporing på mobil om å lese rapporten vår. Det er den som gir et presist bilde av hva vi mener. Sommerfeldts gjetninger om våre motiver og om hvorvidt vi er slitne står seg best uten vår kommentar, skriver Simula-direktøren.

Da vi senere ba om kommentar også til Wasskog sine utsagn var ikke Lysne lenger tilgjengelig for øyeblikket.

Simula-direktør Olav Lysne.
Simula-direktør Olav Lysne. Foto: Simula/Bård Gudim

– Derfor blir responsen til Wasskog den samme. Simula oppfordrer han til å lese rapporten og forholde seg til den. Vi vil være lydhøre for faktafeil han eventuelt finner der, skriver viseadministrerende direktør i Simula Research Laboratory, Kyrre Lekve i en e-post til digi.no.

Googles tilsvar

Google ønsker å imøtegå noen av de påstandene som fremsettes i Simula-rapporten, samt fra pressekonferansen med Olav Lysne som digi.no rapporterte fra.

– I samsvar med våre personvernforpliktelse for Exposure Notification API (GAEN), så samler ikke Google inn informasjon om sluttbrukeren, lokasjonsdata, eller informasjon om andre enheter som sluttbrukeren har vært i nærheten av. Hensikten med og utformingen av systemet er for å hjelpe helsemyndighetene med å utvikle apper som forbedrer manuell smittesporing, samtidig som de ivaretar innbyggernes personvern, heter det i en uttalelse vi har fått fra Andrea Lewis Akerman, som er midlertidig kommunikasjonssjef i Google Norge.

Google har lagt med en punktliste med det de mener er viktige presiseringer knyttet til GAEN-grensesnittet. Den er på engelsk og gjengis her i originalform:

  • People must explicitly choose to turn on exposure notifications – and can turn it off at any time.
  • The system doesn’t collect or use device location, including for users who report positive.
  • Users decide whether they want to report a positive diagnosis.
  • User identities are not known to other users, Google, or Apple.
  • Matching for exposure notifications is only done on device, under the user's control.
  • The system is only used for exposure notifications by official public health authorities, and isn’t monetized.
  • Google and Apple will disable the exposure notifications system on a regional basis when it is no longer needed.
  • The chief of Human Rights Watch has praised EN as the «gold standard» for privacy.
Les også

Kommentarer (6)

Kommentarer (6)
Til toppen