Farvel til Windows Media Center 

Microsoft tar livet av medieprogramvaren.

Farvel til Windows Media Center 
En eldre versjon av Windows Media Center. I Windows 10 blir det slutt på støtten. Bilde: Microsoft

Windows Media Center er kanskje en ganske så glemt funksjon for mange, men det har likevel alltid hatt en trofast skare av lojale brukere. 

Disse blir dermed muligens skuffet av å finne ut at Windows 10 signaliserer endelig slutt på medieavspillings-programvaren til Microsoft som ble introdusert helt tilbake i 2001. 

På denne tiden var det ambisjoner om å gjøre vanlige pcer til mer stuevennlige mediebokser, og Windows Media Center var et fullskjerms-skall over Windows XP som gjorde medienavigasjon enkel samtidig som man også kunne styre tv-avspilling med det. 

Det ble lansert flere slike stue-pcer fra forskjellige produsenter, som gjerne kom med en egen fjernkontroll, som også hadde en karakteristisk, grønn Media Center-knapp.

Les også: Dropper DVD-avspilling i Windows 8.

Det kom oppdaterte versjoner av Media Center til både Windows Vista og Windows 7, og som en tilleggspakke til Windows 8. Microsoft avsluttet imidlertid aktiv utvikling av programvaren i 2009. 

Mange av medieambisjonene til Media Center ble etter hvert flyttet til Xbox One, selv om mediefokuset der ble ikke så godt mottatt av spillere. 

Støttes ikke lenger

Windows 10 vil imidlertid ikke støtte Windows Media Center i det hele tatt, noe som ble bekreftet av Microsoft under Build-konferansen forrige uke. Pcer som oppgraderes fra tidligere versjoner av Windows, og som har programvaren installert, vil måtte avinstallere pakken. 

Dagens bruk av Media Center er minimal, skriver Zdnet, og begrenser seg stort sett til avspilling av DVD-plater. Det finnes mange andre løsninger for dette. De generelle medietrendene skifter tross alt mot nettsky og strømming, og lokal avspilling er stadig mindre relevant.