JUSS OG SAMFUNN

FBI har knekt San Bernardino-mobilen

Trekker saken mot Apple.

Apple iPhone 5C
Apple iPhone 5C Bilde: Kārlis Dambrāns (CC BY 2.0)
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
29. mars 2016 - 08:52

De amerikanske påtalemyndighetene har i en henvendelse til distriktsdomstolen i det sentrale California bedt om at rettsordren hvor Apple beordres til å assistere FBI med å sikre tilgang til dataene på iPhonen som ble beslaglagt i etterkant av San Bernardino-skytingen i begynnelsen av desember i fjor, blir opphevet. Henvendelsen ble skrevet i går.

Bakgrunnen for dette er at myndigheten nå skal ha lykkes med å få tilgang til dataene på den aktuelle mobilen, som ble brukt av terroristen Syed Rizwan Farook og funnet i hans bil. Myndighetene har derfor ikke lenger behov for Apples assistanse.

Blant annet Ars Technica og Reuters skriver om saken.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Tietoevry
En voldsom økning i svindelforsøk

Tredjepart

Mandag i forrige uke, dagen før en rettshøring hvor blant annet Apple og FBI skulle ha deltatt, ba FBI om at høringen skulle utsettes fordi etaten, av en ekstern tredjepart, hadde blitt demonstrert en metode som kanskje kunne bidra til å skaffe tilgang til de krypterte dataene på den låste iPhone.

Det har kommet ubekreftede meldinger om at den eksterne tredjeparten er det israelske Cellebrite, som også tidligere skal ha hjulpet FBI og andre med å gjenopprette data.

I påsken skal en uavhengig sikkerhetsekspert, Jonathan Zdziarski, ha presentert det som kanskje er metoden som har blitt benyttet av FBI og etatens medhjelpere. Det dreier seg om en form for speiling av flashminnet i mobilen. Men ifølge Ars Technica mener Zdziarski at det også kan være at FBI har utnyttet en nulldagssårbarhet i enheten til å trenge gjennom sikkerhetssystemene.

I alle fall foreløpig har ikke FBI villet si noe om metoden som har blitt brukt, utover at den fullstendige utforskningen av mobilen ennå ikke er fullført.

Gjenbruk

Det finnes en rekke beslaglagte iPhoner i USA som justismyndighetene ikke greid å låse opp. Selv om FBI i San Bernardino-saken har understreket at etaten i dette tilfellet ønsket Apples hjelp til å få tilgang til denne ene mobilen, så gjaldt dette den modifiserte iOS-utgaven som Apple ble pålagt å utvikle.

Slike begrensninger gjelder trolig ikke metoden som nå er tatt i bruk. Spørsmålet er i hvilken grad FBI blir pålagt å fortelle hvordan dataene, både i denne saken og eventuelt andre saker som involverer en låst iPhone, har blitt skaffet til veie.

Resultatet i kampen mellom Apple og FBI er så langt uavgjort. Begge har oppnådd sine respektive, primære mål. Men kampen er ikke over. Så lenge det ikke er kjent hvordan FBI har fått tilgang til dataene, vil det være en grunn til stille spørsmål ved sikkerheten til iPhone.

Dersom metoden derimot blir kjent, i alle fall for Apple, vil selskapet trolig gjøre alt for å hindre at den kan brukes igjen. Men dette vil også kunne hindre at FBI og andre får mulighet til å låse opp oppdaterte iPhoner i framtiden. Telefoner som allerede er i justismyndighetenes varetekt, vil ikke være påvirket av framtidige sikkerhetsoppdateringer fra Apple.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.