San Bernardino-saken

FBI kan ha funnet metode for å knekke iPhonen

Dropper planlagt Apple-høring.

FBI kan ha funnet metode for å knekke iPhonen
(Bilde: Harald Brombach)

Dropper planlagt Apple-høring.

FBI og Apple skulle i dag møtes i en rettshøring om den beslaglagte iPhonen fra San Bernardino-skytingen, men i går ba FBI domstolen om å avlyse hele høringen.

Bakgrunnen for dette er at en ekstern aktør skal ha demonstrert for FBI en mulig metode for å låse opp mobilen til terroristen Syed Rizwan Farook.

FBI skriver videre at det vil være nødvendig med testing for å avgjøre om den foreslåtte metoden kan brukes, uten at dataene på iPhonen blir kompromittert.

Dersom metoden fungerer, vil dette trolig fjerne behovet for assistanse fra Apple, skriver FBI i dokumentet som har blitt offentliggjort av blant annet Engadget.

Det er ikke oppgitt hvem som skal hjelpe FBI eller detaljer om metoden. FBI lover å komme med en rapport til domstolen innen den 5. april.

Konsekvenser

Om dette egentlig er gode nyheter for Apple og iOS-brukerne, avhenger av utfallet.

Dersom den foreslåtte metoden fungerer og FBI ikke blir pålagt å fortelle hvordan det har blitt gjort, har en etaten en fungerende bakdør til iOS som Apple ikke kjenner detaljene om. En slik bakdør kan bli kjent og brukt også av andre aktører før Apple får mulighet til å stenge den.

Blir FBI pålagt å fortelle om metoden og vedkommende som har bistått selskapet, får Apple god mulighet til å fjerne en til nå ukjent sårbarhet i iOS.

McAfee

Den eneste som offisielt har hevdet å kunne FBI i denne saken, er John McAfee, den kontroversielle og ikke alltid like seriøse grunnleggeren av IT-sikkerhetsselskapet McAfee, som ble kjøpt av Intel i 2011.

Det var i februar i år at McAfee i en kronikk i Business Insider lovet å spise skoen sin dersom ikke hans nåværende hackerteam kunne klare å knekke krypteringen til San Bernardino-mobilen.

Han påpekte samtidig at FBI ikke har verdens beste hackere fordi etaten er for konservativ og ikke vil ansette noen med en halvmeter mohawk-frisyre, digre piercinger, tatovert ansikt, som krever få røyke cannabis og minst en halv million dollar i året.

Selv om det nok er usannsynlig at det er McAfee som nå skal assistere FBI, så avviser han selv ikke dette helt. Ifølge nettstedet Inverse hevder han at han spilt en rolle i denne nye utviklingen, noe som går fram av diverse twitterinnlegg han har skrevet.

Til toppen