Fedora har fått full ARM-støtte

Feirer ti år med versjon 20.

Fedora har fått full ARM-støtte
Etter ti år lever Fedora-prosjektet fortsatt i beste velgående. I går ble versjon 20 av Linux-distribusjonen gitt ut. Bilde: Fedora Project

I november 2003 kom den første utgaven av Linux-distribusjonen Fedora, som da på mange måter var en erstatning for Red Hat Linux, som ble tilbudt gratis. Men Fedora har også hele tiden vært distribusjonen Red Hat har brukt til å teste ut ny teknologi. Fedora er derfor ikke så egnet for dem som prøver Linux for første gang.

I går kom Fedora 20. Nye versjoner av operativsystemet gis vanligvis ut to ganger årlig, men noen ganger fører forsinkelser til at høstutgaven først kommer etter nyttår. For eksempel ble Fedora 18 gitt ut den 15. januar i år, noe som betyr at Fedora 20, som også ble betydelig forsinket, er prosjektet tredje utgivelse i år.

Med så hyppige utgivelser er det begrenset hvor mange nyheter som er inkludert, bortsett fra nye utgaver av mange av de velkjente programvarepakkene.

Den virkelig store nyhet med Fedora 20 er at ARM nå anses som en primær arkitektur på lik linje med x86 og x86-64. ARM-utgaven skal dermed få like stor oppmerksomhet i prosjektet som de Intel-baserte arkitekturene. Mange aktører utforsker bruken av ARM i blant annet servere, og ellers brukes ARM stort sett i alle andre datamaskiner enn i vanlige pc-er.

Nytt er også eksperimentell støtte for å bruke SSD-er som transparente mellomlagre for harddisker, noe som kan kombinere SSD-ene hastighet med harddiskenes billige lagringsplass. Tilsynelatende er dette en løsning som ikke avhenger av spesiell støtte fra maskinvaren i systemet.

Det loves også betydelige forbedringer knyttet til virtualisering og nettsky-utrulling. Mer informasjon om dette og de øvrige nyhetene i Fedora 20 finnes her.

    Les også: