UTVIKLING

Feirer 200-årsjubileet til tidenes første programmerer

Åpner egen utstilling i Oslo.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
9. okt. 2015 - 07:58

Tirsdag den 13. oktober, altså i neste uke, vil IT-entusiaster og andre over hele verden feire at det er i år er 200 år siden Ada Lovelace ble født. I flere år har dette vært datoen for den internasjonale Ada Lovelace-dagen, selv om Lovelace egentlig ble født den 10. desember 1815.

Lovelace anses av mange som verdens første programmerer. Hun skal i stor grad ha lagt det teoretiske fundamentet for programmering da hun hjalp Charles Babbage med å oversette en beskrivelse av hans Analytical Engine. Beskrivelsen var forfattet av den italienske matematikeren Luigi Federico Menabrea.

Lovelace oversatte beskrivelsen, fra fransk, men skrev også flere sider med tilføyelser, kalt Notes, og det er gjennom disse notatene de grunnleggende prinsipper for programmering ble lagt.

Mer om Lovelace, hennes arbeid og striden rundt dette kan leses i denne artikkelen: Fra hullkort til programmering

I Oslo

Ved Universitetet i Oslo foregår det på tirsdag en feiring av 200-årsjubileet til Ada Lovelace i regi av Realfagsbiblioteket og Ada-prosjektgruppa ved Institutt for informatikk.

I forbindelse med arrangementet vil det i Realfagsbiblioteket åpnes en utstilling som er laget av en gruppe informatikkstudenter. Dessuten lokkes det med flere foredrag blant annet jenter og informatikk, samt kake.

Les gjerne også: En liten hyllest til IT-kvinnene 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.