BEDRIFTSTEKNOLOGI

Fem år med suksess for Opera Mini

Verdens mest brukte mobilnettleser er norsk.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
24. jan. 2011 - 14:17

Den 24. januar 2006 ble Opera Mini sluppet løs på verdensbasis av norske Opera Software, som i dag feirer mobilnettleserens femårsdag.

Riktignok ble Opera Mini gjort tilgjengelig i Norge allerede i august 2005, blant annet via en SMS i en prøveordning i samarbeid med TV 2.

Opera Mini kom på et tidspunkt da det knapt fantes skikkelige nettlesere til mobiler. Riktignok leverte Opera Software allerede nettleseren Opera Mobile, men den var da, som nå, forbeholdt dyrere smartmobiler. Ordinære mobiltelefoner var i beste fall utstyrt med en WAP-leser. Men fordi Opera Mini fra starten av var Java-basert, kunne den etter hvert kjøres på svært mange ulike mobiltelefoner.

Tor Odland, kommunikasjonssjef i Opera Software. <i>Bilde: Marius Jørgenrud</i>
Tor Odland, kommunikasjonssjef i Opera Software. Bilde: Marius Jørgenrud

– Genistreken våre utviklere gjorde, var å lage Opera Mini så liten, kjapp og brukervennlig at den fungerer på nesten alle telefoner, sier Tor Odland, kommunikasjonssjef i Opera Software, til digi.no.

Opera Mini er laget for å vise vanlige mobilsider på mobilen, men dette skjer først etter at sidene har blitt optimalisert for den vesle mobilskjermen og dataene betydelig komprimert.

En bildeserie fra Opera Softwares serverrom kan du se her.

– I april det året skrøt vi av to millioner brukere og fire millioner daglige websider nedlastet, sier Odland. Men han påpeker at de to millioner «brukerne» som ble oppgitt den gang, faktisk ikke var unike brukere med nedlastinger.

– Det reelle tallet unike brukere i april 2006 var 856 875. Vi nådde to millioner i desember det året, forteller Odland.

– Ganske tidlig endret vi altså på rapporteringsstrukturen og gjorde den mer relevant og etterrettelig. Som alle vet er en «nedlasting» ikke særlig pålitelig som indikator på hvor mye et programvareprodukt faktisk brukes.

I april 2006 fikk Opera Software mobiloperatøren T-Mobile som kunde.

– T-Mobile stod for en viktig validering av Opera Minis kvalitet og markedsrelevans, sier Odland.

– Opera Mini har åpnet internett for millioner av mennesker over hele verden. Vår mobilnettleser diskriminerer nemlig ikke. Om telefonen din er gammel og slitt eller ny og høypolert, spiller ingen rolle. Hele internett er tilgjengelig uansett - og der ligger magien bak Opera Mini, sier Odland.

Opera Software har til nå testet Opera Mini på omtrent 3000 ulike mobilmodeller.

Ifølge StatCounter hadde Opera Mini i desember i fjor en markedsandel på 20,1 prosent blant mobilnettleserne. Nettleserne til BlackBerry og iPhone innehar de to neste plassene med omtrent 17,5 prosent markedsandel hver.

Ifølge Opera Softwares desembertall brukes Opera Mini av 85,5 millioner brukere i måneden. Disse laster ned 46,7 milliarder websider, noe som tilsvarer 706,3 terabyte med data.

- Opera Mini er blant verdens mest nedlastede og brukte mobilapplikasjoner noensinne, sannsynligvis bare slått av noen mobilspill, hevder Odland.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.