Fem megapixlers kamera på vei

Digitalkamera-produsentene har ikke tenkt å slappe av. Kamera med fem megapixel oppløsning skal lanseres allerede i år, og kamera med fire millioner bildepunkter er nesten som gårsdagens nyheter å regne.

Fem millioner bildepunkter. Det er reklamen fra kameraprodusenten Minolta denne sommeren.

Selskapet lanserte kameraet på utstillingen PC Expo i forrige uke, samtidig som flere produsenter lanserte forholdsvis rimelige kamera med fire megapixel.

Både Sony, Olympus, Casio og Toshiba lanserte burker med fire millioner bildepunkter, alle med priser i området rundt 9000 kroner, ifølge PC World.


Bladet har foretatt en oppsummering av produsentenes produkter på akkurat dette markedet, og det er to trender som peker seg ut. Noen av dem satser på billigere kamera med begrenset billedkvalitet og oppløsning, mens andre satser på høyest mulig kvalitet på teknologien og priser som kanskje ikke passer for alle.

Minolta var først ute med et kamera med mere enn fem megapixel - modellen Dimage 7 (avbildet) kan skryte på seg 5,24 megapixel.


Olympus på sin side var først ute med fire millioner bildepunkter ifjor høst, med sitt Camedia E-10, og det hadde en prislapp på nærmere 20.000 kroner. Til gjengjeld fikk det strålende kritikker fra både norske og utenlandske testere. Nå har selskapet lansert Camedia C-4040 med like mange billedpunkter, men med langt mindre proffe funksjoner, og en prislapp mer tilpasset 'normale' brukere.

Det pixelfokuserte markedet vil også kunne sette pris på billige modeller fra flere av produsentene.

Dimage 7 på sin side har 7x zoom, 12 bits analog til digital omformer og et lagringskort på 16 MB (CompactFlash). Kameraet vil koste rundt 14.000 kroner når det kommer på markedet i USA i august.

PC World mener resten av produsentene vil komme etter ganske kjapt, siden de stort sett kjøper CCD-brikkene sine fra samme produsenter. Så når markedsføringsmaskinen setter igang utover sensommeren, kan det være greit å huske at antallet pixler på kanskje ikke er det eneste som avgjør om et kamera er et bra kamera.

Til toppen