Fengsel og bot for CD-brenning

En tysk CD-brenner har fått fengsel og bot etter at platebransjen sørget for å stenge piratfabrikken mannen opererte.

Ett års fengsel med ett års prøvetid, og bot på mer enn 70.000 kroner - det er dommen en tysk mann har fått etter å ha blitt tatt på fersken som operatør av en piratfabrikk for CD-plater.

- Dette er den første store CD-fabrikken vi avslører i Vest-Europa. De trodde de hadde gjemt seg godt nok, men ble funnet etter omfattende samarbeid på tvers av landegrensene, sier IFPI-representant Fiona Harley til digi.no.

Fengselsstraffen er betinget, med ett års prøvetid, og Harley sier IFPI er litt skuffet over at mannen ikke ble buret inne.

Les også:

Mannen, som sa seg skyldig etter tiltalen, ble tatt i et raid mot en liten landsby i Köln-området i Tyskland. Raidet avdekket CD-produksjonsutstyr med en kapasitet på én million plater i året, med en IFPI-anslått salgsverdi på mer enn 110 millioner kroner.


- De trodde de hadde skjult seg godt, men ble avslørt likevel. Fabrikken lå på en industritomt utenfor en liten landsby, og en av tingene som vakte oppmerksomhet var at persiennene alltid var trukket for i vinduene. Dessuten hadde de en temperatur-regulator stående utenfor, noe som kan indikere merkelige aktiviteter, sier Harley.

Ellers hjalp både IFPI internasjonalt, IFPI i Tyskland, tysk politi, og nederlandske etterforskere til i aksjonen, som blant annet stoppet utsendelsen av mengder av CD-er fra artister som Rammstein og Madonna.

Etterforskerne analyserte CD-er funnet i Tyskland, Nederland, Italia og Storbritannia og sporet disse tilbake til fabrikken i den lille landsbyen i Tyskland. IFPI gikk nylig ut og proklamerte at de vil ha merking av brennbare CD-er, slik at de lettere kan spore CD-R-plater.

Til toppen