BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ferien begynner i hodet

Alle som jobber med data og informasjon har vel på ett eller annet tidspunkt fått følelsen av at en demning er i ferd med å briste, at det er grenser for hvor mye informasjonsflyt en tåler, at det er NOK MAIL NÅ.

Slik var det her i huset også, inntil nylig. Livet som frilanser kan være interessant for den som trenger å lære prioritering, fordeling, administrasjon og all slags businessgreier, og den største utfordringen er, som i så mange jobber i interessante bransjer, å ta seg fri, ta seg en pause og virkelig slappe av. For det er alltid noe som skulle ha vært gjort.

Derfor er det gledelig at verden beveger seg sakte mot en tilstand der det ser ut til å bli mulig å hugge seg ut sin egen nisje av fungerende teknologi som jobber for en, heller enn å stjele tiden fra en.

Her kommer tekstreklamen: På kontoret mitt finner du en Mac PowerBook, stort sett. I tillegg til kamera, videokamera, scanner, ekstern harddisk, tre-fire kilometer kabel av alle typer, noen esker koblinger og overganger mellom forskjellige typer plugger etc. Pluss en trådløs antenne for nettverket.

Livet har blitt lettere den siste uken, fordi vi har fått låne en SonyEricsson T610 som snakker BlueTooth-språket og dermed kan ha lange, uavbrutte, meningsfylte samtaler med Mac-en, som også har innebygd BlueTooth. Samtalene går stort sett på synkronisering av avtalebok, adressebok og oppgaveliste, noe Mac-en gjør via iSync, som også oppdaterer kalender og mail på iPod'n og ut på Internett, slik at en aldri trenger å være uvitende om hvilke oppgaver som ligger og venter. Det høres kanskje ut som stress, men det er bedre å ha det lagret i et alltid tilgjengelig nettverk enn å skulle lagre alt i hodet som vage (og bange) anelser om ventende arbeid.

Og det fine med alt dette er at mesteparten av programvaren er produsert av eller i nært samarbeid med Apple, slik at det funker. Vi har slitt mange timer med å konfigurere forskjellige enheter og protokoller og programvareløsninger for, ehem det ANDRE operativsystemet, men siden Apple har laget så mye selv (passe seg for monopolrettssak nå!), funker ting som solkrem i varm saft.

For de av dere som har synk'et livene deres til PDA-er og synkservere og mobiler og Outlook og Palm i mange år allerede, gratulerer, dere er proffe. Her i huset er vi amatører, og vil ha En Knapp For Alt - og det har vi endelig fått.

For det er det ferie dreier seg om, å legge til rette for at en slipper å tenke på alt som skulle vært gjort, alt som hoper seg opp rundt en fordi en velger å ligge på et svaberg eller pilse i solveggen.

Og en annen ting med BlueTooth - svensken Jonas Salling har laget programvaren Clicker, som publiserer menyer via BlueTooth til mobilen, med kontrollobjekter for diverse programvare på Mac-plattformen, blant annet PowerPoint, keynote, iTunes og DVD-spilleren til Apple. Det betyr at en kan sitte utenfor huset sitt og fjernstyre musikkbiblioteket på Mac-en sin og styre jukeboxen og torturere naboene sine med Motorhead selv om en selv er for slapp til å reise seg og trykke på knappene på stereoanlegget innenfor døra. Så lenge en har klart å rote med seg en mobiltelefon fra en Japansk-Svensk produsent ut i soltåka, går det greit.

Dermed er det bare solkrem og varm saft som gjenstår, og en slipper å tenke på alt det andre. En kan til og med skru av mobilen innimellom, for alt ligger jo lagret i Matrix'n av maskiner du har rundt deg.

God sommer!

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.