JUSS OG SAMFUNN

FHI advarer mot falske SMS-er fra Smittestopp-appen

NRK lagde et system for å sende falske varsler fra Smittestopp-appen på ti minutter. Folkehelseinstituttet advarer mot at appen kan misbrukes på denne måten.

Appen Smittestopp kan misbrukes til å sende ut falske SMS-er, skriver NRK.
Appen Smittestopp kan misbrukes til å sende ut falske SMS-er, skriver NRK. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
21. apr. 2020 - 07:37 | Endret 21. apr. 2020 - 10:45

I FHIs vurdering av personvernkonsekvenser står det at: «SMS-varslingen kan misbrukes ved å sende ut SMS til norske innbyggere med forfalsket avsendernummer,» skriver NRK.

Dette skyldes at hvem som helst kan sende ut SMS-er med falsk avsender. Det er altså ikke en svakhet som kun berører denne appen, men all SMS-kommunikasjon.

Informasjonssikkerhetsleder Pål Solerød ved FHI oppgir at instituttet er kjent med problematikken, men likevel valgte å lansere appen med SMS som varslingskanal.

Innsynsløsning

Selv var Solerød prøvekanin for en av NRKs falske SMS-er. Meldingen, der Helsedirektoratet var oppgitt som avsender, oppga at han hadde vært i nærkontakt med noen som hadde koronavirus og skulle logge inn på en nettadresse han ikke kjente igjen.

Solerød anbefaler brukere som er i tvil om en melding er ekte, å oppsøke helsenorge.no. Der har de en innsynsløsning man kan bruke for å sjekke om man faktisk har fått et varsel.

Tiktok hevder at selskapet stanser 95 prosent av falsk informasjon og konspirasjonsteorier før det blir publisert på plattformen.
Les også

Elleville konspirasjoner og monsterhistorier går sin seiersgang på Tiktok

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.