Englandskabelen og Midgardsormen

Fiberpotten kan skape 6800 arbeidsplasser: – Norge har naturgitte forutsetninger for å huse store datasentre

Facebooks datasenter i Sverige. Et tilsvarende senter i Norge kan bygges i tre trinn i løpet av ti år. Det kan skape 6800 årsverk over en periode på tolv år. I tillegg kommer 450 årsverk årlig når datasenteret er i full drift, ifølge tall Englandskabelen-prosjektet sitter på.
Facebooks datasenter i Sverige. Et tilsvarende senter i Norge kan bygges i tre trinn i løpet av ti år. Det kan skape 6800 årsverk over en periode på tolv år. I tillegg kommer 450 årsverk årlig når datasenteret er i full drift, ifølge tall Englandskabelen-prosjektet sitter på. (Bilde: Facebook)
EKSTRA
Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 199,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Tirsdag sprakk nyheten om at regjeringen er villige til å spytte inn rundt 100 millioner kroner til utbygging av nye fiberkabler ut av Norge. Det vil kunne gjøre det realistisk å få et såkalt «hyperscale datasenter» som kan bidra til å skape tusenvis av arbeidsplasser her på berget.

– Tiltaket skal føre til at vi kan konkurrere om prosjekter som hittil har gått til våre naboland, fortalte samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen til vårt søsternettsted Inside Telecom tirsdag morgen da 100 millionerspotten ble offentliggjort.

Datamengden vokser

Mengden data som går i de globale nettene vokser som kjent i takt med teknologiutviklingen. Dermed trenger vi også bedre føringsveier inn og ut av landet om Norge skal holde følge med resten av verden. 

Undersøkelser gjennomført i regi av Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) har vist at store deler av utlandstrafikken til og fra Norge går via Sverige.

Dette er ikke godt nok, mener datasenternæringen.

Englandskabelen og Midgardsormen

To initiativer som kan være aktuelle for regjeringen å støtte i en oppstartsfase er fiberplanene til Englandskabelen og Midgardsormen. Førstnevnte er et initiativ som Lyse, BKK, Smedvig, Hatteland, Haugaland kraft og Ryfylke IKS står bak.

Dag Aanensen er prosjektleder i Englandskabelen. Aanensen har over 25 års erfaring innen telekommunikasjonsbransjen. Han har hatt en finger med i spillet i utbyggingen av fiberinfrastrukutr i Norden, Europa og USA.
Dag Aanensen er prosjektleder i Englandskabelen. Aanensen har over 25 års erfaring innen telekommunikasjonsbransjen. Han har hatt en finger med i spillet i utbyggingen av fiberinfrastrukutr i Norden, Europa og USA. Foto: Englandskabelen

Planen er å bygge en litt over 700 kilometer fiberkabel. Kabelen vil gå fra Newcastle i England og ha sin landing utenfor Stavanger i Norge. En slik kabel vil være en viktig forutsetning for å tiltrekke oss de internasjonale datasentergigantene.

– Norge har naturgitte forutsetninger for å huse store datasentre. Fornybar vannkraft, kalde fjorder og luft reduserer det enorme behovet for kjøling av datasentrene. Men hverken Microsoft, Amazon eller andre internasjonale giganter vil etablere datasenter i Norge, før et nasjonalt prosjekt med direkte fiberforbindelse ut av landet blir realisert, sier daglig leder Knut Molaug i Green Mountain-datasenter.

Dagens kabler som står for det meste av trafikken ut av landet ble bygd på 90-tallet. Dermed møter de ikke dagens krav til overføringshastigheter.

Klar allerede i 2019

Med staten som delinvestor kunne Englandskabelen vært en realitet allerede i 2019, påstår prosjektleder Dag Aanensen til digi.no.

Han forteller om planene til en sjøkabel som har vært i gjære en stund. Selskapene bak har allerede har deler av finansieringsplanen i havn. Hele prosjektet vil ha en kostnadsramme på rundt 465 millioner kroner. 

Åtte fiberpar skal senkes ned på havbunnen og tilby en overføringshastighet på 16 terrabit per par.

Englandskabelen vil være nærmere 700 kilometer lang og skal koste rundt 465 millioner kroner. Det er vesentlig mindre en Midgarsormen som klokker inn på rundt 2,5 milliard norske kroner...
Englandskabelen vil være nærmere 700 kilometer lang og skal koste rundt 465 millioner kroner. Det er vesentlig mindre en Midgarsormen som klokker inn på rundt 2,5 milliard norske kroner... Foto: Englandskabelen

Mellom landingene i Norge og England vil det ligge seks signalforsterkere som skal sørge for at kundene som vil kjøpe seg inn på den mørke fiberen får hastighetene som lovet. 

Trenger 100 millioner

Men kabelen blir ikke bygd uten at kundene er på plass. Og kundene kommer gjerne ikke før kabelen står klar.

Dermed sitter utbyggerne igjen i en vanskelig posisjon. Englandskabelen har finansieringen i orden for rundt 350 millioner kroner, men kommer ikke i mål uten litt drahjelp. 

Men med en innsprøytning av statlige midler vil et fiberprosjekt av denne størrelsen være mulig å realisere.

– Vi trenger aktiv hjelp fra staten og deres støtteordninger, om dette prosjektet skal komme i havn, sier prosjektleder Dag Aanensen til digi.no.

– Forventer en god prosess

Men Aanesen og Englandskabelen er ikke de eneste som vil ha sin del av regjeringspakken.

Også Midgardsormen kunne tenke seg en bit av kaka.

– Det er klart, og vi forventer at regjeringen gjør en god prosess rundt midlene som skal tildeles, sier Bjørn Rønning i Midgardsormen.

(artikkelen fortsetter under)

Midgardsormen vil være 7 500 kilometer lang, og starter i New Jersey-området i USA. Derfra strekker den seg til et reconfigurable optical add-drop multiplexer-knutepunkt i Norskehavet, før den når landing i Danmark..
Midgardsormen vil være 7 500 kilometer lang, og starter i New Jersey-området i USA. Derfra strekker den seg til et reconfigurable optical add-drop multiplexer-knutepunkt i Norskehavet, før den når landing i Danmark.. Foto: Midgardsormen

Men hvordan pengene i regjeringspotten skal fordeles er enda ikke avklart.

Nkom forteller til digi.no at de ikke engang kjenner til i hvilken form pengene vil komme i. Det er også for tidlig å si noe om hvordan regjeringspakka vil komme de ulike prosjektene til gode.

Nkom: – Dette er en stor seier

– Konseptet for disse bevilgingene vil nok først stå klart når årets statsbudsjett blir lagt frem, sier direktør Einar Lunde i nettavdelingen i Nkom til digi.no. 

Direktør Einar Lunde i nettavdelingen i Nkom
Direktør Einar Lunde i nettavdelingen i Nkom Foto: Håvard Fossen, Insidetelecom.no

Lunde mener at 100 millionersfondet er en stor seier for norsk internettbransje. Nkom-direktøren tror også at det er helt nødvendig at staten tar sin del av regninga, hvis de norske fiberplanene noen gang skal nå sjøbunnen i Nordsjøen.

Men Lunde mener at pengene vil gi best avkastning hvis de ulike norske fiberinitiativene forener krefter.

– Staten har en del overordnede funksjonelle krav, men det er markedet som må svare på hva som er de gode prosjektene. Det er farlig å tro at staten skal dra dette lasset alene, selv om vi skal selvfølgelig bidra, konstaterer Lunde.

Bjørn Rønning vil bygge fiberkabel som knytter USA og Norge sammen. Kabelen har fått navnet Midgardsormen.
Bjørn Rønning vil bygge fiberkabel som knytter USA og Norge sammen. Kabelen har fått navnet Midgardsormen. Foto: IKT-Norge

Villige til å dra lasset sammen

Ifølge Nkom-direktøren har myndighetsorganet allerede en veletablert dialog med prosjektene de ser på som aktuelle kandidater for et pengedryss. 

Både Rønning i Midgardsormen og Aanensen i Englandskabelen forteller til digi.no at de er villige til å dra lasset sammen for å få et fiberprosjekt i havn.

– Midgardsormen har hele tiden vært klare på at vi er åpne for dialog med andre aktører. Er det en ting Norge trenger, så er det en skikkelig fiberutbygging. Om hver og en av oss sitter på hver sin tue for å kjøre sitt eget løp, vil ingen av oss lykkes, oppsummer Rønning i Midgardsormen. 

Han får støtte av sin kollega på Vestlandet. 

– Englandskabelen ønsker samtaler med alle som har noe å tilføre vårt prosjekt. Vi ønsker å snakke med alle som kan bidra til at dette lykkes, sammenfatter prosjektleder Dag Aanensen til digi.no. 

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen