Fikk patent på dokument-ikoner

Blant mange med samme idé, har ukjente Cygnus valgt å saksøke Apple, Google og Microsoft.

Detalj fra patentet som Cygnus fikk innvilget i mars i år.
Detalj fra patentet som Cygnus fikk innvilget i mars i år.

Blant mange med samme idé, har ukjente Cygnus valgt å saksøke Apple, Google og Microsoft.

I juni 2001 søkte Cygnus Systems – ingen forbindelse til åpen kildekodeutvikleren Cygnus Solutions som Red Hat kjøpte i 1999 – patent for følgende: «En metode og et system for å lagre, navigere og aksessere filer i et operativsystem gjennom små grafiske bilder som gjengir utseende til det aktive dokumentet innen den aktive applikasjonen.»

Du kjenner igjen ideen? Når du beveger musmarkøren nederst på skjermen på Windows eller Mac, vises små bilder av dokumentet som vil fylle skjerme dersom du klikker. Bruker du Windows Utforsker, kan du velge mellom flere ulike måter å presentere filene på, blant annet miniatyrer av dokumentenes utseende. Det tekniske konstruksjonsprogrammet AutoCAD fikk denne egenskapen i 1997, for å gjøre det enklere for brukeren å finne fram mellom ulike vinduer. MacOS fikk det i løpet av 1990-tallet. Corel og Adobe har også hatt samme i de i en årrekke, bare for å nevne noen.

Etter regelen om «prior art» – at søknader om å patentere ideer i utbredt bruk på det tidspunktet søknaden leveres – skulle USAs patentkontor kontant avvist Cygnus. I stedet, etter nærmere sju års grubling, fant byråkratene å kunne innvilge Cygnus US Patent 7,346,850: «System and method for iconic software environment management». (Google patentarkiv er langt mer leservennlig, se Google patent search 7346850.)

I jula fant Cygnus det for godt å saksøke tre selskaper: Apple, Microsoft og Google. Cygnus advarer at det kan bli aktuelt å saksøke flere. Norske Opera Software er blant de mange i faresonen, fordi de kan la deg lagre miniatyrbilder av websider og bruke disse til å åpne sidene.

Detalj fra patentet som Cygnus fikk innvilget i mars i år.
Detalj fra patentet som Cygnus fikk innvilget i mars i år.

Apple er ikke saksøkt bare på grunn av MacOS. Grensesnittet til iPhone nevnes også i søksmålet (pdf) registrert i den amerikanske delstaten Arizona. Cygnus mener nettleseren Safari er et annet eksempel på hvordan Apple misbruker patentet.

Flere amerikanske medier har bedt Apple, Google og Microsoft kommentere saken. Ingen har villet si noe.

Derimot er det en rekke interessante kommentarer på nettstedet Patent Storm, som spesialiserer seg på merkelige patenter.

I 2007 og 2008 kom det flere initiativ i USAs kongress for å hindre tullepatenter, men ingen ble fullført, trass i at et klart flertall for å gjøre noe med en uholdbar praksis.

    Les også:

Til toppen