Waved

Fikser musikknivået i service-bransjen

Det å regulere lydnivå på bakgrunnsmusikk er forbundet med jobb og stress. Nå kan elektronikk og algoritmer overta.

Holder orden på Lydnivået: Daniel Harper og tre andre gründere har utviklet et system som automatisk balanserer lyden.
Holder orden på Lydnivået: Daniel Harper og tre andre gründere har utviklet et system som automatisk balanserer lyden. (Foto: Waved )

Det å regulere lydnivå på bakgrunnsmusikk er forbundet med jobb og stress. Nå kan elektronikk og algoritmer overta.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Alle har opplevet å sitte på et utested og irritere seg over lydnivået på lyden som spilles. Enten er det for høyt, eller for lavt. Akkurat passe hører vel til sjeldenhetene. De bak disken, som gjerne har kontroll på volumknappen, har andre ting å gjøre enn å gå rundt å spørre gjesten om nivået er passe, og regulere etter svarene. De vil alltid ha vanskeligheter med å gjette seg til riktig volum.

Det samme problemet gjelder også innen varehandel og andre steder hvor de spiller bakgrunnsmusikk for å gi en god kundeopplevelse.

Algoritmestyrt lydnivå

Det norske oppstartselskapet med det beskrivende navnet Waved har tenkt ut og konstruert en løsning på problemet. Gjennom en kombinasjon av maskinvare, programvare og algoritmer styres lydnivået automatisk.

Sensorene er mikrofoner koblet til en Rasberry pi som fanger opp og prosesserer lyden i lokalet og sender informasjonen videre til huben. Det er flere slike i et lokale. Foto: Waved

– Vi bruker lyden i lokalet, både fra mennesker og andre kilder, til å beregne det optimale volumet på musikken. Det skal ikke være for høyt eller lavt, men skape god atmosfære for gjestene. Mange kommer jo for å snakke sammen, ikke å rope sammen, sier sjefen i selskapet, siv. ing. Daniel Harper. Han og tre andre gründere har utviklet teknologien og selskapet siden 2018. Nå er de klar for markedet.

Selv den beste løsningen i verden vil aldri treffe hundre prosent for alle gjestene, men Harper mener at de alltid vil gjøre en bedre jobb enn de bak disken. De har ikke tid til å følge med på lyden i lokalet og justere volumet etter den.

Flere lydsensorer

For å plukke opp lydnivået i lokalet bruker Waved fra to til mange sensorer som består av mikrofoner og prosessorkort basert på Raspberry Pi. Sensorene beregner dB-nivået fra lokalet som varierer med antall personer og hvor høyrøstede de er. Dataene sendes over WiFi til en hub. Den har også et Raspberry Pi-kort som trekker sammen alle lyddataene og beregner riktig volum. Huben kan kontrolleres ved bruk av et webgrensesnitt, eller en webapp, som kan kjøres på alle slags enheter, og det er her utgangsnivået på lyden stilles inn.

Når alle innstillinger i webgrensesnittet, f. eks. på en telefon som snakker med huben, er gjort, så overtar systemet volumreguleringen ved å styre inngangene til forsterkeren.

Sentralen: Huben til Waved holder kontakten med sensorene og regulerer lydnivået på forsterkeranlegget. Foto: Waved

Basisinnstillingene, som danner grunnlaget for algoritmene, er utviklet etter en rekke intervjuer med bartendere og kunder.

– Lyden vi fanger opp og prosesserer har veldig grov sampling, så vi kan ikke ta opp stemmer. Men lyden kan også si noe om hvordan folk fordeler seg i lokalet og anslå hvor mange det er. Det er mulig å bruke to sensorer i små lokaler, men det er ingen øvre grense for hvor mange som kobles til. Jo flere sensorer jo mer finmasket kan lyden reguleres, sier Harper.

Det er ikke slik at hvis et bord er svært høylytt så er det nok til at algoritmene driver opp volumet. Det er gjennomsnittet i lokalet som er utgangspunkt for lydnivået.

Les også

Regulere lokalt

Foreløpig reguleres lyden globalt i lokalet på basis av informasjonen fra sensorene og algoritmene, men selskapet arbeider med lyd som kan volumreguleres ulikt på ulike soner i lokalet.

– Dette krever litt mer av forsterkeranlegget, men samtidig ønsker mange utesteder å ha ulike soner i lokalet med forskjellig lydnivå, sier han.

Koronastopp

Koronapandemien kunne ikke kommet på et verre tidspunkt for Waved. Produktet var klart til salg og nå skulle de ut og selge. Så ble de mulige kundene stengt ned. Nå ønsker de å skalere opp salget så fort det er mulig. Tilbakemeldingene fra en testkunde beskrives som overbevisende.

Pandemien drev også fram ideen om å benytte muligheten til å analysere antallet og fordelingen av mennesker i lokalet for å informere om sikkerhetssituasjonen. Siden alt var utviklet for å kunne gjøre slike analyser var det en enkel oppgave å legge til slik koronasikkerhet.

– Ideen om å bruke informasjonen fra sensorene var noe vi kom på under pandemien. Når utestedene nå åpner vil det være viktig å vite hvordan gjestene er plassert i lokale, og om for mange sitter for tett sammen. Det kan programvaren fortelle personalet uten at det koster noe ekstra, sier Harper.

Har testet

Tidligere barsjef på The Pub på Majorstua i Oslo har testet systemet fra en tidlig fase.

– Etter hvert som de utviklet systemet og algoritmene fungerte dette veldig bra. Lokalet vårt var lite med lav takhøyde og da måtte vi regulere lyden ofte etter antall gjester. Det er ikke nødvendigvis så mye jobb så lenge lydanlegget står i baren, men det er mye stress når det er travelt. Derfor var det deilig å slippe å tenke på regulering av musikken som vi må ha i denne bransjen. Der musikkanlegget ikke er så tilgjengelig som vi hadde det er det selvfølgelig mye mer jobb å håndtere reguleringen, sier han.

Webgrensesnitt: Alt kontrolleres fra et webgrensesnitt, enten det er på PC eller mobil. Foto: Waved

Integrasjon mot musikken

En restaurant kan ikke overlate til Spotify eller Tidal og stå for musikken. Det er ikke lov på grunn av rettigheter. En av de store aktørene er Musicbox. De leverer strømmemusikk med alle de rettigheter som trengs til utesteder, butikker og andre som vil ha bakgrunnsmusikk.

– Vi tror at produktet vårt har et internasjonalt marked, men vi starter i Norge. Derfor er det å integrere løsningen mot Musicbox og andre viktige aktører. En bartender skal gjøre kundene fornøyd og har ikke tid til å være DJ, sier Harper.

Abonnement

Forretningsmodellen Waved vil benytte er abonnement. Selve maskinvarene kan leies eller kjøpes. Selskapet har fått støtte fra Innovasjon Norge til utviklingen.

Les også

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen