Filmselskap samles om DVD

Paramount er det siste store filmselskapet i rekken som endelig har bestemt seg for å entre DVD-markedet. Nå er det snart bare Fox som holder igjen etter omfavnelsen av et konkurrerende format på video-siden.

Etter sterkt press fra ivrige DVD-brukere, annonserte Paramount Home Video denne uken planer om å hoppe på DVD-karusellen. Selskapet vil slippe nye filmer parallelt på det gamle, analoge formatet VHS og nye DVD (digital versatile disc), skriver TechWeb.

Digital video har gjennom DVD-formatet store fordeler når det gjelder stor lagringskapasitet, fleksible redigeringsmuligheter ved hjelp av datamaskin, god gjengivelse etter kopiering og klar gjengivelse ved avspilling av filmer. Derfor er formatet blitt regnet som en trussel både mot aldrende VHS-format og laserdisker.

På VHS er gjengivelsen dårlig og slitasjen stor, mens laserdisker er store plater som kan være vanskelig å arkivere ( i motsetning til de CD-ROM-liknende DVD-platene). DVD har på sin side fått kritikk fordi informasjonen er komprimert ved hjelp MPEG-2.

Det finnes imidlertid i hvert fall seks formater av DVD. Den type DVD vi snakker om her er DVD-Video som er tilrettelagt for distribusjon og avspilling av filmer (med kapasitet 4,7 gigabyte). Andre typer er blant andre DVD-Audio, DVD-ROM (á la CD-ROM) og DVD-RAM.

Det ser imidlertid ut at det er DVD-Video formatet som de store filmstudioene anser som arvtageren til VHS i videobutikken. Time Warner (Warner Home Video) annonserte allerede før jul i 1996 at de ville levere sine første fire filmer på DVD i Japan.

Columbia Home Video har også omfavnet det nye digitale formatet, mens Twentieth-Century Fox har satset på Divx, Digital Video Express, en konkurrende versjon av DVD som ikke fungerer på vanlige DVD-spillere. Det har lenge versert rykter blant filmfrikere på nettet at en DVD-utgave av 1996-hiten Independence Day i månedvis har vært lagret i påvente av en lansering. Påståtte utdrag fra DVD-versjonen av filmen har også florert på nettet.

Til toppen