JUSS OG SAMFUNN

Finansministre i G20 vil samarbeide om digital skatt

Finansministrene fra G20-landene ble lørdag enige om at de vil samarbeide om en digital skatt for nettgiganter som Facebook og Google.

Verden er et skritt nærmere å finne en felles skatteløsning rettet mot nettgiganter.
Verden er et skritt nærmere å finne en felles skatteløsning rettet mot nettgiganter. AP Photo/Eugene Hoshiko
7. juni 2019 - 17:31

Det to dager lange møtet ble innledet i Tokyo lørdag. Samme dag ble ministrene enige om at de vil jobbe for felles regler som skal hindre at de store nettgigantene utnytter smutthull i skattelovgivingen.

Det viser et utkast til en felles uttalelse som finansministrene skal komme med søndag, og som nyhetsbyrået Reuters og japanske Kyodo har fått tilgang til.

– Vi vil fortsette vårt samarbeid for et rettferdig, bærekraftig og moderne internasjonalt skattesystem. Vi ønsker internasjonalt samarbeid velkommen for få fremme vekstfremkallende skattepolitikk, står det i uttalelsen.

OECD anslår at opptil 240 milliarder dollar i skatteinntekter gikk tapt bare i 2015, som følge av at nettgiganter slipper unna skatt. Dagens tall antas å være langt høyere.

Møtet finner sted mens handelskrigen mellom USA og Kina fortsetter å skape spenninger globalt. USAs president Donald Trump og Kinas president Xi Jinping skal møtes når statsledernes G20-møte går av stabelen sent i juni.

To ASML-ansatte i et rentrom ved selskapets anlegg i Veldhoven, Nederland.
Les også

Nederlandske ASML får ikke sende databrikkemaskiner til Kina

– Faren er at de siste tolløkningene mellom USA og Kina kan bidra til at investeringer, vekst og produktivitet svekkes ytterligere, sier Christine Lagarde, som leder Verdens pengefond (IMF).

Handelskrigen mellom landene vil innen 2020 redusere global økonomisk vekst med 0,5 prosent, ifølge IMF. Det er et tap på rundt 455 milliarder dollar, som tilsvarer 3.924 milliarder kroner.

– Dette er selvpåførte skader som må unngås. Hvordan? Ved å fjerne de siste tolløkningene og unngå framtidige tollkonflikter, mener Lagarde.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.