BEDRIFTSTEKNOLOGI

Finmekanikk kan gi halvledere på ti nanometer

Nanoteknologisk forskning forespeiler mekanisk framstilling av mikroprosessorer med hundre ganger flere transistorer per areal enn i dag.

21. juni 2002 - 15:23

Forskningen foregår ved Princeton NanoStructures Laboratory i den amerikanske delstaten New Jersey. Bildet viser hull med en diameter på 10 nanometer, 40 nanometer fra hverandre, stanset ut gjennom en mekanisk prosess. Laboratoriet har også framstilt transistorer der det aktive elementet er begrenset til ett atom.

På bakgrunn av dette, sier laboratoriets leder, professor Stephen Y. Chou, til BBC at man sannsynligvis vil kunne greie å framstille kompliserte halvledere gjennom en mekanisk prosess der man presser et mønster inn i et halvlederlag, og bruker en laserstråle til å brenne bort overflødig materiale.

Nanoimprint lithography. <i>Illustrasjon:  Princeton NanoStructures Laboratory</i>
Nanoimprint lithography. Illustrasjon:  Princeton NanoStructures Laboratory

Denne prosessen er døpt "nanoimprint lithography", og ble først utviklet ved laboratoriet i 1994.

Prosessen har flere fordeler i forhold til dagens metoder for å framstille mikroprosessorer. I tillegg til at den er i stand til å framstille komponenter hundre ganger så små som ved dagens metoder, vil den kreve langt mindre investeringer i utstyr, og avskaffer behovet for dyre og forurensende kjemikalier.

På hjemmesiden til laboratoriet, forklarer professor Chou at man har framstilt transistorer så små som 6 nanometer. De mest moderne metodene Intel har i produksjon i dag, lager komponenter på 130 nanometer.

På lagringssiden, har laboratoriet framstilt CD-er med en datatetthet på 62 gigabiter per kvadratcentimeter. Det siste er noe mindre enn det IBM får til, se artikkelen Ny prosess kan lagre 150 gigabit per kvadratcentimeter.

Sikkerhetskonsulent Mats Koteng i Mnemonic var hendelsesleder da angrepet på 12 departementer i fjor først ble oppdaget. Her under NSMs sikkerhetskonferanse torsdag.
Les også

Dataangrepet på departementer: – Mangelen på spor gjør meg bekymra

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra