Finn din rike, amerikanske onkel på web

12.000 frivillige fra Mormoner-kirken brukte åtte år på å legge inn opplysninger om 17 millioner innvandrere som passerte Ellis Island i New York i årene 1892 til 1924.

Innvandrerskipene fra Europa passerte Frihetsgudinnen i New Yorks havn få minutter før de la til kai ved Ellis Island. Der ble passasjerene møtt av offentlige tjenestemenn som registrerte navn, nasjonalitet, rase, hjemsted og fødselsdato, i tillegg til skipets navn, ankomstdato, opprinnelsessted og så videre. Tjenestemennene hadde også til oppgave å sile ut kriminelle, anarkister og krøplinger.

I årene 1892 til 1924 passerte 22 millioner reisende mottaket på Ellis Island. 17 millioner av dem var innvandrere. Opplysningene ble notert med varierende håndskrift, ofte med tjenestemennenes egen fonetiske "rettskriving". For seksti år siden ble de overført til mikrofilm, og originalene gikk til papirgjenvinning.

I dag er Ellis Island et skattet museum for besøkende europeere, og for amerikanere som ønsker å gjenoppleve noe av det forfedrene følte da de kom til det forgjettede land.


Den mormonske kirken i USA - Jesu Kristi kirke av de siste dagers hellige - åpnet for to år siden nettstedet Family Search med opplysninger om 600 millioner mennesker. 12.000 frivillige fra denne kirken har brukt åtte år på å gå gjennom mikrofilmene fra Ellis Island, taste inn opplysningene i en søkbar database, og korrigere tjenestemennenes forsøk på lydskrift med en konsekvent og korrekt rettskrivning.

Ifølge New York Times kunne det ta timer å registrere en enkelt oppføring.

Ellis Island-museet har brukt over 20 millioner dollar på å bygge opp et senter der folk kan komme og søke etter sine forfedre og blant annet få utskrifter av mikrofilmkopier. Bruken av datamaskinene i dette sentret må avtales på forhånd. Ifølge New York Times skal hele databasen nå legges ut på web, på adressen Ellis Island Records.
Til toppen