DATATILSYNET

Fire kommuner la ut persondata på nett. Nå kommer straffen

– Det er på sin plass å markere alvoret.

– Disse sakene viser hva som kan skje dersom man ikke har gjort skikkelige risikovurderinger i forkant, sier Bjørn Erik Thon i Datatilsynet.
– Disse sakene viser hva som kan skje dersom man ikke har gjort skikkelige risikovurderinger i forkant, sier Bjørn Erik Thon i Datatilsynet. Bilde: Jörgen Skjelsbæk
NTB
29. juni 2016 - 11:07

Datatilsynet har ilagt fire kommuner gebyr for å ha publisert personopplysninger på internett. Askvoll, Os i Hordaland, Årdal og Harstad må hver betale mellom 75.000 og 150.000 kroner.

Publiseringen av sensitive personopplysninger har skjedd ved at lenker til selve dokumentene er lagt ut på nett, opplyser Datatilsynet.

Innbyggerne betaler den største kostnaden

– Disse fire sakene viser hva som kan skje dersom man ikke har gjort skikkelige risikovurderinger i forkant, eller fått et internkontrollsystem, rutiner og opplæring på plass før man går i gang med publisering av fulltekstdokumenter på internett, sier direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet.

– Det var derfor nå på sin plass å markere alvoret i dette ved å ilegge de fire kommunene en økonomisk sanksjon i form av et overtredelsesgebyr. Den største kostnaden betaler likevel de av kommunens innbyggere som fikk gjort kjent taushetsbelagte opplysninger om seg selv for et potensielt stort publikum, fortsetter han.

Helsedata og barnevern

Årdal kommune i Sogn og Fjordane ilegges det største gebyret – på 150.000 – for å ha publisert et dokument som inneholdt helseopplysninger om tjenestemottakere innen helse- og sosialsektoren.

Både Harstad i Troms og Os i Hordaland må betale 100.000 kroner for å ha lagt ut henholdsvis en epost med helseopplysninger og et dokument i en barnevernssak. Når det gjelder Askvoll i Sogn og Fjordane, er gebyret satt til 75.000 kroner for publisering av et dokument i en personalsak.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.