RESULTATERFINANS

Fire trekker seg fra styret i HP

Sto på motsatte sider under oppgjøret med Mark Hurd.

Avgangen til Mark Hurd i august 2010 etterlot sterk splittelse i HP.
Avgangen til Mark Hurd i august 2010 etterlot sterk splittelse i HP.
21. jan. 2011 - 11:23

HP melder om omfattende endringer i selskapets styre. Formelt sett innebærer kunngjøringen at fire medlemmer ikke stiller til gjenvalg ved selskapets årsmøte i mars, mens styret har brukt sin selvsuppleringsrett til å utnevne fem nye medlemmer. Det innebærer at HP-styret som fram til i går hadde tolv medlemmer, utvides til 17 fra og med i dag, og reduseres til 13 på årsmøte når de åtte som stiller til gjenvalg nærmest automatisk vil gjenvelges. Blant disse er styreformann Ray Lane og Mark Hurds etterfølger som CEO, Leo Apotheker.

I praksis innebærer altså endringen at fire veteraner fra Hurds tid erstattes av fem nye.

Hurd ble felt som HP-sjef i august i fjor etter en intern granskning der det ble slått fast at han hadde misbrukt midler til å traktere Jodie Fisher, en kvinnelig event-byråleder og tidligere mykpornostjerne som han hadde utviklet et vennskapsforhold til.

Ifølge styreformann Lane er ikke bare avgangen til de fire frivillig, de skal også hver for seg ha foreslått sitt eget fratreden.

De fire er Joel Hyatt, John Joyce, Robert Ryan og Lucille Salhany. Wall Street Journal skriver at disse sto på motsatte sider under oppgjøret med Hurd, og at Ryan og Salhany ledet granskningen som førte til Hurds fall. Hyatt og Joyce ville beholde Hurd, mens Salhany mente at Hurd løy om sitt forhold til Fisher. Kompromisset ble at Hurd fikk minst 35 millioner dollar for å gå. Avgjørelsen utløste flere søksmål fra aksjonærer i HP.

Omstendighetene rundt Hurds avgang skal nå være under etterforskning av USAs finanstilsyn Securities and Exchange Commission (SEC).

De fem nye styremedlemmene er:

  • Meg Whitman, tidligere toppsjef i eBay, som tapte guvernørvalget i California i november til demokratenes Jerry Brown
  • Shumeet Banerji, CEO i konsulentselskapet Booz & Co
  • Gary Reiner, tidligere IT-direktør i General Electric
  • Patricia Russo, tidligere CEO i Alcatel-Lucent
  • Dominique Senequier, CEO i investeringsselskapet AXA Private Equity

Alle har bakgrunn og erfaring som er viktig for den strategien Lane og Apotheker har lagt opp, heter det i pressemeldingen fra HP.

Banerji har «en sann forståelse av utfordringene som selskaper og myndigheter i både modne og voksende markeder står overfor».

Reiner har «dyp innsikt i hvordan IT kan bidra til globale selskapers suksess».

Russo har «global forretningserfaring og bred innsikt i teknologibransjen».

Senequier «er en høyt respektert og innflytelsesrik finansmann».

Whitman er «en visjonær leder» med «enestående innsikt» i blant annet merkevarebygging.

Utskiftingen av fire styremedlemmer betegnes som svært uvanlig. Kommentarer fra flere observatører, blant dem fra Steve Mader i hodejegerselskapet Korn Ferry til Financial Times, er at HP vil kvitte seg med fraksjonsvirksomheten som preget oppgjøret med Hurd.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.