Fjernet utviklerkonto og populært program etter påståtte falske produktanmeldelser i Apples App Store

Utvikleren hevder han er uskyldig.

Apple slår hardt ned på falske produktanmeldelser, og sier det er årsaken til at de har fjernet Dash – og den tilhørende utviklerkontoen – fra App Store på Mac.
Apple slår hardt ned på falske produktanmeldelser, og sier det er årsaken til at de har fjernet Dash – og den tilhørende utviklerkontoen – fra App Store på Mac. (Bilde: Skjermbilder)

Utvikleren hevder han er uskyldig.

Et populært utviklingsverktøy for Mac, Dash, har blitt fjernet fra Apple App Store og kontoen til utvikleren har blitt kansellert. Årsaken er ifølge nettstedet iMore.com at utvikleren har skrevet falske anmeldelser av sitt eget produkt. 

Det å oppnå høye karakterer i appbutikker er noe som kan bety penger i kassa for utviklerne, og derfor er falske produktanmeldelser noe både Apple og andre slår hardt ned på. For eksempel endret spillbutikken Steam nylig sine rutiner for å redusere muligheten for manipulering av produktkarakterene, og Amazon la tidligere i år ned forbud mot å ta imot penger eller gratisprodukter for å legge inn produktomtaler. 

Når det gjelder utestengelsen av Dash, mener utvikleren Bogdan Popsecu at han er helt uskyldig. I et blogginnlegg skriver han at han for 3-4 år siden hjalp en slekning med å komme igang ved å bruke sitt eget kredittkort til å betale for hennes utviklerkonto. I tillegg ga han henne maskinvare han ikke lenger trengte.

«Fra det øyeblikket var de kontoene linket sammen i Apples øyne. Og så snart den kontoen ble involvert i manipulering av omtaler, ble kontoen min stengt», skriver Popsecu. Han hevder han ikke var klar over at hans konto var linket til en annen før Apple kontaktet ham et par dager før de stengte kontoen. 

Popsecu hevder han heller aldri fikk noe varsel før kontoen ble stengt. 

Apple krevde at utvikleren tilsto

Ifølge Popsecu krevde Apple at han måtte skrive et blogginnlegg hvor han tilsto at han hadde gjort noe galt, noe Popsecu avviste.

– Jeg fortalte dem at jeg ikke kunne gjøre det, siden jeg ikke hadde gjort noe galt. 

Apple skal imidlertid ha gått med på at utvikleren i et blogginnlegg bare forklarte med egne ord hva som hadde skjedd – men til tross for at han sendte et utkast til tekst til Apple skal kontoen like etterpå ha blitt stengt.

Apple har gitt følgende uttalelse til iMore:

«Vi fant nesten 1000 falske omtaler på tvers av to kontoer og 25 apper for denne utvikleren, så vi fjernet appene og kontoene fra App Store. Vi ga en advarsel før avslutting av kontoene, og vi prøvde å løse situasjonen med utvikleren – men uten hell.», skriver Apple.

Selskapet skriver i uttalelsen at de ser veldig alvorlig på falske omtaler, og at de vil stenge kontoene til utviklere når de oppdager svindel. I en e-post til 9to5mac.com skriver Apple-direktør Phill Schiller at det er viktig for dem å beskytte App Store mot svindel.

«Vi avslutter ofte utviklerkontoer på grunn av svindel med karakterer og omtaler, inkludert det noen måtte gjøre for å skade andre utviklere. Dette er et ansvar vi tar veldig seriøst, på vegne av alle våre kunder og utviklere», skriver Schiller.

De som har kjøpt verktøyet via App Store på Mac kan migrere lisensen til en versjon som kan lastes ned direkte fra produsenten, utenfor App Store.

Falske produktanmeldelser har vært et kjempeproblem for Amazon:
Amazon saksøkte 1114 «John Does» for falsk produktomtale »

Kommentarer (7)

Kommentarer (7)
Til toppen