KRYPTOVALUTA

Fjerning av krypto-subsidier utsettes, men bare en kort periode

De fire budsjettpartiene på Stortinget er enige om å utsette den planlagte fjerningen av el-subsidier til bedrifter som utvinner bitcoin og annen kryptovaluta.

De fire budsjettpartiene på Stortinget utsetter endringene i elavgiften. Her er de representert ved finanspolitisk talsperson i Høyre, Henrik Asheim, finanspolitisk talsperson i KrF, Kjell Ingolf Ropstad, finanspolitisk talsperson i Venstre, Abid Raja og finanspolitisk talsperson i Frp, Helge André Njåstad under pressekonferansen hvor budsjettavtalen ble presentert.
De fire budsjettpartiene på Stortinget utsetter endringene i elavgiften. Her er de representert ved finanspolitisk talsperson i Høyre, Henrik Asheim, finanspolitisk talsperson i KrF, Kjell Ingolf Ropstad, finanspolitisk talsperson i Venstre, Abid Raja og finanspolitisk talsperson i Frp, Helge André Njåstad under pressekonferansen hvor budsjettavtalen ble presentert. Foto: Ørn Borgen, NTB scanpix
30. nov. 2018 - 12:41

Etter den opprinnelige planen i budsjettavtalen skulle endringene i elavgiften ha skjedd ved årsskiftet, men nå skal det i stedet skje 1. mars.

– Regjeringspartiene og KrF har hele tiden vært opptatt av ikke å ramme datasenterutbyggingen, samtidig som det ikke er et ønske å gi redusert elavgift til kryptovalutaproduksjon.

– Derfor har vi nå blitt enige om en bedre avgrensning enn det som opprinnelig lå i budsjettenigheten som ble presentert 18. november. Det vil også være en høring før endringen innføres, sier finanskomiteens leder Henrik Asheim (H) til NTB.

Kort frist

Datasenter har i dag samme rabatt som annen kraftkrevende industri. Det innebærer at de som har en kapasitet på mer enn 0,5 megawatt, betaler 0,48 øre i avgift per kilowattime, i stedet for 16,58 øre.

Denne rabatten vil altså regjeringen fjerne for selskaper som utvinner bitcoin og annen kryptovaluta.

Flere har reagert på beslutningen, særlig at den ble varslet så kort tid i forveien. Selskaper som utvinner Bitcoin, har også uttalt at dette kan bety kroken på døren for dem.

– Dette avgiftssjokket har gjort stor skade for hele datasenterbransjen. Vi takker for at iverksettelsen er utsatt tre måneder. Det er litt bedre enn ingenting. Budsjettavtalen har nå skaffet helt nødvendig tid til å finne en løsning uten mange uønskede og negative bivirkninger, sier IKT-Norges sjeføkonom Roger Schjerva til digi.no.

Subsidiene skal bort 1. mars

 Han leder bransjeorganets forum for datasentre. Schjerva mener bransjen må må merke seg de negative holdningene som er etablert i folket. Da med tanke på energiforbuket til utvinningen av den digitale valutaen.

IKT-Norge, Roger Schjerva. <i>Foto:  Gorm K. Gaare</i>
IKT-Norge, Roger Schjerva. Foto:  Gorm K. Gaare

Finanskomiteleder Henrik Asheim understreker at delen av den elektriske kraften som leveres til datasentrenes øvrige aktivitet, fortsatt vil få redusert sats.

– Nå vil departementet få tid til å gjøre en avgrensning som sørger for at kun de delene av datasentrene som driver produksjon av kryptovaluta, påvirkes av endringene, sier han.

Finanspolitikeren er likevel tydelig på at subsidiene skal bort fra 1. mars.

Det har IKT-Norge ved flere anledninger de siste ukene uttrykt at kan bli vanskelig.

– Prinsipiell betydning

– Nå vil vi i IKT-Norge jobbe sammen med myndighetene for å finne ut hvordan et slikt skille skal kunne gjennomføres i praksis, sier Schjerva i IKT-Norge.

Datasentre er ofte organisert som co-loactions, noe som betyr at plassen leies ut til kunder, og datasenteret har stort sett ikke oversikt over hva som foregår på disse serverne. 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

– Det er av prinsipiell betydning å koble eventuell framtidig høy el-avgift til den faktiske aktøren som driver med kryptomining, og ikke alle som er i samme datasenter, fortsetter IKT-Norge økonomen til digi.no. 

– Dette betyr at de som har rapporteringsplikt  er den som disponerer serveren, og som har tatt beslutningen om å mine.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.