Fleksibel fargeutskrift fra Tektronix

Tektronix lanserte nylig fire nye fargeskrivere for bedriftsmarkedet. Skriverne nærmer seg selskapets mål - å gjøre fargeutskrift like rimelig, raskt og enkelt som monokrom utskrift er i dag.

Tektronix lanserte nylig fire nye fargeskrivere for bedriftsmarkedet. Phaser 740L er den rimeligste av de nye skriverne, men er likevel utstyrt med Ethernet-tilkobling og støtte for PCL 5 (Printer Control Language) og PostScript3 som standard. Laserskriveren greier 16 sort/hvitt-utskrifter i minuttet og har en sann oppløsning på 1200 dpi (dots per inch). Selv om dette i utgangspunktet er en monokrom skriver, kan den oppgraderes til å være fargeskriver på en så enkel måte at nesten hvem som helst kan gjøre det. Det skal ikke være vanskeligere enn å skrifte toner. Phaser 740L skal være den første skriveren i verden som dette kan gjøres på. Skriveren har 16 MB med minne som kan økes til 256 MB. Prisen for Phaser 740L i standardutgave er omtrent 13.500 kroner, oppgraderingsmodulen koster omkring 5500 kroner. Denne inkluderer også 16 MB mer minne. Utskriftshastigheten i farge er 5 sider per minutt. Skriveren kan også utstyres med automatisk dupleks (utskrift på begge sider av arket).

Skriveren leveres også ferdig utstyrt med fargemodulen. Den heter da Phaser 740 og koster fra omtrent 19.000 kroner, inkludert 32 MB minne.

]Fredrik Brandt, Tektronix sin nordiske markedssjef, forteller til digi.no at prisen på denne typen fargeskrivere fra Tektronix er blitt halvert i løp av de siste 2 månedene. Han forteller også at mange tror fargeutskrift er mye mer kostbart enn s/h-utskrift.- Dette stemmer nok når det gjelder blekkskrivere, men fargeutskrift på laser er bare omtrent 15 prosent mer kostbart enn sort/hvitt.Phaser 780 er også en laserfargeskriver, men denne greier papirstørrelser opptil A3. Papiret kan ha en vekt på opptil 220 gram og det kan godt være glanset. Skriveren leveres med forskjellige fargestandarder og fargesimuleringer. Utskriftshastigheten er på 16 sider sort/hvitt eller 4 sider farge per minutt. Prisen ligger mellom 47.000 og 60.000 kroner. Den rimeligste modellen er utstyrt med 32 MB minne. Total minnekapasitet er 192 MB og oppløsningen er på 1200 dpi.[

Den siste av skrivernyhetene fra Tektronix er Phaser 840. Dette er ingen laserskriver, men en smeltevoksteknologi. Fordelene med dette er blant annet at den er tilnærmet ufølsom for hva slags materiale det skrives på, og at den er enklere å vedlikeholde. Det eneste man behøver å gjøre er å fylle på med voksklosser, samt skifte rensevalse etter 30.000 utskrifter. Phaser 840 er utstyrt med ny voksteknologi og et bedre skrivehode, noe som skal gi mye bedre fargedekning. Fargene skal også holde seg stabile over tid, slik at hvis man gjør den samme utskriften etter flere måneder, skal man ikke kunne se forskjell på fargene på utskriften. Beste oppløsning er på mellom 1000 og 1200 dpi, ettersom hvilken versjon av skriveren man velger.

Phaser 840 er først og fremst beregnet for tyngre fargeutskriftsjobber med sine opptil 10 fargesider i minuttet. Men siden Tektronix gir bort den svarte voksen helt gratis, blir sort/hvitt-utskrift svært billig. Ifølge Brandt er prisen 3 øre per utskrift på grunn av slitasje, men nesten 10 øre lavere enn normalt.

Skriveren er utstyrt med en 133 MHz RISC PowerPC-prosessor og har minst 32 MB med minne. Dette kan oppgraderes til 128 MB.

Prisen for den rimeligste skriveren er 24.900 kroner.

Felles for alle skriverne er mulighet for å koble til en SCSI-skanner. Da fungerer skriveren som en kopieringsmaskin. Skanner styres via kontrollpanelet på skriveren.

Alle skriverne administreres ved hjelp av nettleser, og skriverne sender ut e-postvarsel når det er behov for vedlikehold.

Brandt forteller at Tektronix har 31 prosent av de europeiske markedet for fargelaserskrivere. I Norge er markedsandelen på over 50 prosent. Selskapets mål er ikke nå primært å øke denne markedsandelen, men å øke andelen fargeskrivere kontra sort/hvitt-skrivere. IDC anslår at omsetningen av sort/hvitt-skrivere vil halveres i løp av perioden 1997 til 2002. Dette skyldes både lavere priser og mindre etterspørsel. Samtidig anslås det at omsetningen av sideskrivere i nettverk vil femdobles i løp av den samme perioden, samtidig som prisene går nedover. Undersøkelsen viser at 85 prosent av de som kjøper sort/hvitt-skriver i dag, tror de vil kjøpe fargeskriver innen fem år.

Til toppen