Flere detaljer om Timna - Intels "PC på én brikke"

Brikken skal slippes i løpet av tredje kvartal år 2000 og vil ha ytelse som en Pentium II, bekrefter EE Times.

Brikken skal slippes i løpet av tredje kvartal år 2000 og vil ha ytelse som en Pentium II, bekrefter EE Times.

På én og samme Timna-brikke vil det finnes en Pentium II-prosessor, en grafikkontroller, 128 kB nivå to cache og en minnekontroller av typen Direct Rambus, skriver EE Times. Brikken vil kunne gjøre om på en rekke forhold innen markedet for lavpris PC-er, og reiser spørsmål knyttet til hvordan Intel ser på selve PC-ens arkitektur. Hvis mer avanserte prosessorer også skal tilbys med tilsvarende integrerte komponenter, hva blir det igjen til hovedkortleverandørene på Taiwan?

Motargumentet er at Timna bare kan være tiltrekkende på det nivået der man nøyer seg med langsom og foreldet grafikk. Prosessorer varer noe lenger enn grafiske komponenter, og grafiske oppgraderinger har tradisjonelt gjort det mulig å holde liv i eldre prosessorer. Vinningen med integreringen kan med andre ord fort gå tapt på grunn av økte utgifter når grafikk og prosessorytelse må oppgraderes samtidig.

En analytiker sier til EE Times at selv om Direct Rambus-minne kan forsvares teknologisk i stedet for SDRAM i den integrerte brikken, kan det ta ytterligere et halvt år etter at Timna er lansert, før PC-leverandørene er villig til å gå bort fra SDRAM i det lavere prissegmentet. RDRAM (som Rambus krever) koster 50 prosent mer enn SDRAM. Selv med 128 Mbit-enheter vil merprisen ligge på mellom 30 og 40 prosent.

Tidsforskyvningen betyr i praksis at de første Timna vil komme i første kvartal i 2001. Ifølge tidligere signaler fra Intel vil det da ha gått nesten et år siden produksjonen av vanlige Pentium II-prosessorer opphørte.

Til toppen