KARRIERE

Flere indiske IT-eksperter til Norge

UDI får pepper for treg saksbehandling, men flere indiske IT-eksperter slippes nå gjennom nåløyet.

2. apr. 2007 - 08:24

I India utdannes 170.000 ingeniører innen tekniske fag hvert år. Samtidig har den norske IT-bransje over flere år slitt med å skaffe nok hoder.

Det har lenge vært vanlig å sette ut oppdrag til lavkostland som India, men å hente indere til Norge har foreløpig vært nokså ukjent.

Noe av årsaken kan være stivbente regler og lang behandlingskø hos UDI.

    Les også:

Men nå viser ferske tall, at denne trenden kan være i ferd med å snu. Aftenposten skriver at UDI i fjor innvilget 40 prosent flere arbeidstillatelser i forhold til året før.

De fleste arbeidstillatelsene gjaldt riktignok innen EØS-området, men andelen faglærte fra land utenfor EØS økte også sterkt.

Av de tilsammen 2000 i denne kategorien som kom til Norge for å jobbe, kom de fleste fra India. Sammenlignet med 2005 er antallet på indiske faglærte mer enn tre ganger så høyt, fra 100 i 2005 til 322 i fjor. Og trenden fortsetter: I løpet av de to første månedene i år fikk 62 indere arbeidstillatelse.

digi.no har tidligere skrevet om Schlumberger som kan ha opptil 15 indere som jobber hos seg i Asker. Konsulentselskapet Capgemini sier til Aftenposten at de innen slutten av 2007 vil ha indere som vil utgjøre hele 20 prosent av arbeidsstokken. I India har de 14.000 ansatte.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.