Følg Vasaløperne over WAP eller SMS

Søndag 3. mars går tusener av skientusiaster det ni mil lange Vasaloppet. I år kan du følge dine egne favoritter over WAP eller SMS.

Dette er en bedring i forhold til i fjor, da den mobile resultattjenesten var begrenset til WAP. I år kan du følge resultatet til enhver løper over Internett, WAP eller SMS.

Den grunnleggende teknologien er en trådløs brikke som løperne har på foten, og som registreres ved åtte kontrollpunkter underveis og ved mål. Registreringen samles i en lokal IBM xSeries-server (Intel-basert) og kopieres fortløpende til en IBM RS6000 SP2 superdatamaskin ved ParallellDatorCentrum i Stockholm, populært kjent som Strindberg. Strindberg har 300 prosessorer, 100 gigabytes minne og leverer 200 gigaflops, og bruker bare en del av sine krefter på resultattjenesten som IBM har bygget opp i samarbeid med blant andre Tele2.

Prinsippet for SMS-tjenesten er at du får løpende meldinger etter hvert som de løperne du føler mest for, går forbi kontrollpunktene. Hver melding inneholder navn på løperen, passeringstid og annen informasjon, blant annet når du kan vente at han eller hun går i mål.

Tjenesten er bygget utelukkende med programvare fra IBM: DB2, WebSphere og MQSeries for kø- og meldingshåndtering.


Alle Vasaloppets nettsteder og WAP-sted er listet her: Vasaloppet. Der står blant annet instrukser for hvordan du registrerer deg selv og løperne du vil følge med på.

En grafisk oversikt over teknologien i tjenesten finner du her.

IBM opplyser at fjorårets resultattjeneste hadde over 40 millioner sidevisninger, og at det på det meste var 37.000 samtidig besøkende. Fjorårets WAP-tjeneste hadde 100.000 treff.

Til toppen