Folket hyllet undergrunns-nettradio

Rundt 1000 mennesker var på ettårsfesten til Trondheim Underground Radio. Nettradioen har bygd seg et stort publikum i det stille, ved hjelp av ryktebørs og én enkelt Linux-boks. Og endel ildsjel-virksomhet.

Denne helgen fylte fenomenet Trondheim Underground Radio ett år. Feiringen ble holdt på Studentersamfundet i Trondheim, der seks av byens hotteste rockeband spilte seg svette foran rundt 1000 mennesker. Arrangementet, som hadde hyret band som Cadillac og Supervixen, hadde i overkant av 600 betalende tilskuere, og TUR-sjef og arrangør Anders "Lon" Lund regner med det tilsammen var rundt 1000 mennesker innenfor dørene lørdagskvelden.

Nettstedet opereres fra en liten Linux-boks på jobben i Uninett, der Lon serverer nettradio, diskusjonsforum og musikk-kalender til. Det er også lagt opp en WAP-side i tilknytning til TUR, der det faktisk er enkelt og greit å orientere seg om hva som skjer i musikkmiljøet i byen.

Nettradioen ble startet i januar 2001, og har nå hele 90 band som spilles av kontinuerlig via nettstedet.

- Jeg mener dette viser at det går an å lage noe folk er interessert i å bruke, uten at man bruker store ressurser. En trenger ikke å ha så store ambisjoner for å få til noe, jeg har mer sansen for å starte i det små og så bygge ut etter hvert, sier Lon til digi.no.

Hen mener nettstedet, som har en trofast leser- og lytterskare, kunne ha blitt drevet fra hvor som helst, selv om det nok er velkomment med båndbredde fra Uninett. Selve PC-en som serverer tjenesten, har 64 MB RAM og en Pentium 90 MHz-prosessor.

Ettårsjubileet fikk litt forhåndsreklame fra lokale medier, ellers er det stort sett jungeltelegrafen som har dratt folk, både til nettstedet og til jubileumskonserten.

- Vi hadde kanskje ventet litt flere tilskuere til arrangementet. En kinobillett koster 60-70 kroner, mens vi hadde seks band for 100 kroner for (60 kroner for Samfundets medlemmer, red. anm.), hvorav Cadillac alene ville kostet en hundrings på en vanlig konsert. men vi er fornøyde med oppmøtet, det var folk overalt selv om det gikk tre konserter samtidig, sier Lon.

TUR sender også bandene "sine" på turnéer, og også Oslo og Bergen får nyte godt av jubiléet. Niende februar spiller Bomber, The Reilly Express, Tugboat og Schtimm i Bergen, så i Oslo dagen etter.

Til toppen