– For de neste fem milliardene

Dette er Googles superbillige smartmobiler.

– For de neste fem milliardene
Android One-mobilene vil ha støtte for lokale språk - og kunne laste ned YouTube-videoer. Bilde: Google

Tidligere i sommer annonserte Google et initiativ for å gjøre smartmobil-tilgangen enda bedre i nye markeder. Det het Android One. Googles mål er å lage en smartmobil for de fem milliardene mennesker som ikke har tilgang til slike teknologier per i dag, og gjøre det via en kombinasjon av solid, men rimelig maskinvare og tett samarbeid med operatører.

I dag ble de første konkrete produktene vist frem under et arrangement i India. De første telefonene under Android One-konseptet vil leveres av tre maskinvare-partnere: Micromax, Spice og Karbonn. Disse smartmobilene vil ha felles spesifikasjoner, nemlig 4,5 tommers skjermer, 1 GB RAM, 1,3 GHz firekjerners prosessorer, 5 megapiksels kamera, støtte for dobbelt SIMkort og SD-kort.

Prisen på mobilene skal være fra 6399 rupi, noe som tilsvarer 665 kroner.

Telefonene kommer til å kjøre den nyeste versjonen av Android KitKat, og Google vil sørge for å pushe ut oppdateringer øyeblikkelig. Dermed vil disse telefonene få Android L så snart den er lansert.

Bilde: Google

Operativsystemet skal ellers være helt rent og fritt for unødvendige programmer, og Google legger også inn noen egne modifikasjoner - blant annet støtte for flere språk og flere lokale publikasjoner i Newsstand-appen.

En interessant programvarerelatert justering er at det vil for første gang være offisielt mulig å laste ned YouTube-videoer ned til telefonene, og se dem senere.

Etter dagens lansering i India vil flere land følge etter. Google forbereder seg til å slippe Android One i Pakistan, Indonesia, Sri Lanka, Bangladesh, Filippinene og Nepal innen utgangen av 2014. Flere maskinvarepartnere (blant annet HTC, Lenovo, Asus og Acer) vil også bidra med produksjon.

    Les også: