KARRIERE

Forbes liste over 50 fremste tech-kvinner: Tre norske på lista

Christine Spiten, Karen Dolva og og Anita Schøll Brede er på den eksklusive lista.

Anita Schjøll Brede, medgrunder av iris.ai.
Anita Schjøll Brede, medgrunder av iris.ai. Bilde: Maria Amelie
11. okt. 2018 - 10:02 | Endret 11. okt. 2018 - 10:52

Det anerkjente amerikanske businessmagasinet Forbes har kåret de 50 viktigste kvinnene i teknologi i Europa

Forbes skriver at lista skal vise bredden og dybden av entreprenører som forandrer verden.

Listen er urangert, navnene er i alfabetisk rekkefølge, og kvinenene er i teknologibransjen i fem kategorier: moguler, gründere, innovatører, ingeniører og krigere. 

Og sammen med 48 andre kvinner som har markert seg på ulike måter på teknologifeltet, er Christine Spiten, Karen Dolva og Anita Schøll Brede.

Kriteriene for lista

Forbes har gått gjennom teknologibedrifter, akademiske institusjoner, offentlige etater, foreninger, ideelle organisasjoner og gründerbedrifter. De vurderte bare kvinner som deltar aktivt i teknologibedrifter eller på teknologifeltet ble vurdert, og en bakgrunn innen naturvitenskap, teknikk, som ingeniør eller matematikk var nødvendig. 

Den ene norske kvinnen på lista er Anita Schjøll Brede, medgrunder av iris.ai. Det er et verktøy som bruker kunstig intelligens og block chain som hjelp til å finne frem i forskning.

Kunstig intelligens som skjønner TED-talks

Forbes skriver at iris.ai er brukt av alle, fra danske Leo Pharma til Universitetet i Helsinki. I sommer utvidet Brede virksomheten da hun lanserte Project Aiur, som bruker blockchain for å gjøre akademia mer tilgjengelig.

Christine Spiten i BluEye Explorer. <i>Bilde:  Privat</i>
Christine Spiten i BluEye Explorer. Bilde:  Privat

I et intervju med digi.no i mai 2016 sa Brede følgende: 

– Det vi utvikler er et verktøy som kan finne sammenhenger i vitenskapelig tekst. I vår første versjon kan du slippe lenken til en TED-talk inn i Iris. Iris analyserer manuskriptet, kartlegger innholdet og gjør et avansert søk i en forskningsdatabase.  På den måten kan man lett utforske vitenskapen rundt foredraget.

Spiten Forbes-nominert for andre gang  

Christine Spiten, medgründer i Blueye Robotics, er dermed på sin andre Forbes-liste. Hun har også navnet sitt på listen 30 under 30, som Forbes publiserte i januar i år. Det er en liste på 30 personer i Europa under 30 år. 

Abelia og ODA-Nettverk presenterte lista over Norges 50 kvinner i tech 8. mars i år. Spiten er på den lista også. 

Spiten blir omtalt her, med blant annet følgende: Spiten var traniee hos marinegiganten Kongsberg, der hun for første gang brukte fjernstyrt undervannsfarkost, og ble inspirert til å utvikle droner kontrollert av smarttelefoner.

Karen Dolva i No Isolation
Karen Dolva i No Isolation

Karen Dolva fra No Isolation

No Isolation-gründer Karen Dolva står på listen som britisk statsborger, men er like norsk som de to andre. Hun holder også til i London, men også på No Isolations kontor i Oslo og har, som Forbes skriver, utdannelse fra Universitetet i Oslo.

No Isolation og Dolva har to patenter, et av dem på en robot som er til stede i klasserommet slik at barn som er syke kan følge med på undervisningen hjemmefra. 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.