JUSS OG SAMFUNN

Forbruker-elektronikk preges av Internett

12. januar stengte den tre dager lange messen for forbrukerelektronikk i Las Vegas. "Consumer Electronics Show" (CES) gjenspeilte hvor viktig Internett kommer til å bli for forbrukerne.

Eirik Rossen
13. jan. 1997 - 16:00

Kombinasjonen Internett og tv gikk igjen i flere sammenheng. I USA er det en egen Internett tv-kanal kalt On-TV, drevet av selskapet ViewCall America. ViewCall har alliert seg med programvarehuset Spyglass som leverer spesielle nettloser for Internett tv, i tillegg til en rekke web-orienterte produkter. Alliansen, som også omfatter Sanyo og Hitachi, tar sikte på å utvikle en åpen HTML-standard som til slutt vil gjøre det mulig å kombinere innhold fra Internett med tv-signaler.

På sin Internett-tv-kanal formidler ViewCall innhold fra en rekke kilder, blant dem Reuters og SportsTicker. Det er altså snakk om videreformidling via en tv-kanal av utvalgt innhold fra Internett. Det er ennå ikke en metode for å gjøre hele Internettet tilgjengelig fra tv-en.

Et interessant produkt stammer fra spillselskapet Sega. Saturn Netlink er et modem som gjør Segas spillmaskin Saturn til en Internett-streifer. Dette er en svært rimelig måte å skaffe seg Internett: Har du Saturn kommer Netlink på rundt 100 USD. On-TV skal bundles med Netlink.

Det man vanligvis forstår med web-tv, var selvfølgelig også representert ved en rekke aktører. Det dreier seg om tv-apparater eller tilleggsapparater til tv, som gjør at du kan ta inn Internett på tv-skjermen. Tilkoplingen til Internett er da gjerne telefonlinjen, med mindre kabelselskapet også tilbyr Internett-tilgang. Sanyo var blant dem som viste et integrert apparat som lar deg veksle mellom tv-titting og Internett-streifing, og der det forutsettes at Internett-signalene kommer fra telefonnettet. Andre som er tidlig ute, er Thomson, Zenith og Mitsubishi. Sistnevnte har egne tv-modeller, kalt DiamondWeb'net TV, også bundlet med On-TV.

Programvaregiganten Microsoft er i ferd med å utvikle programvare for å gi tv-er funksjonalitet som i dag assosieres med PC-er. Det dreier seg blant annet om muligheter for å motta datatjenester, og til å programmere fjernkontroller.

Noen kombinerer tv, Internett og videokonferanser. Et eksempel er CPhone Corp. med C-Phone Home, en boks til 350 USD som koples til tv og til modem. Systemet krever et eget abonnement til 20 USD i måneden. Brukere kan streife Internett, ringe hverandre og avholde videokonferanser, i tillegg til vanlig tv-titting.

Nye grensesnitt er varslet av blant andre California-selskapet The Other 90% Technologies Inc. Selskapets MindDrive-teknologi gjør at brukere kontrollerer en datamaskin med tankene. Hemmeligheten er en sensor på pekefingeren, som måler elektrisk strøm i huden, pulsen, og aktiviteten i begge hjernehalvdelene. Brukerne fikk selv prøve apparatet på messen. Forutsatt at de greide å la være å bevege pekefingeren, brukte de fleste bare noen få minutter før de kunne styre markørbevegelsene i tankene. MindDrive koster 150 USD, og fungerer overfor applikasjoner som MindFlight, MindSkier, MindMusic, MindArt, Get Smart, Fib, PinballMind, MindGames og The Zone.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.