Forbrukerne skal betale for Web-radio

Hittil har det vært vanskelig for musikere og andre artister å sikre royaltiesbetaling for avspilling på Internett, men en ny avtale skal endre dette. Nå kommer nemlig betal-TV og betal-radio på nettet.

Hittil har det vært vanskelig for musikere og andre artister å sikre royaltiesbetaling for avspilling på Internett, men en ny avtale skal endre dette. Nå kommer nemlig betal-TV og betal-radio på nettet.

Web-radioselskapet www.com inngikk nylig avtale med Recording Industry Association of America (RIAA) om betaling av royalties for streaming av musikk og video på nettet, melder Wired.com. Ny programvare fra Microsoft lar brukerne laste ned Windows Media-filer mot betaling for hver lytt eller hvert gløtt man tar. Denslags 'pay-per-view' har lenge vært tilgjengelig gjennom kabel- og satelitt-TV, og Microsofts nye Digital Broadcast Manager - som ennå ikke er sluppet på markedet - lover å gjøre det samme mulig på nettet.

Avtalen mellom www.com og RIAA sikrer alle artister spilt på en av www.coms nettkastingskanaler utbetaling per minutt på avspilt materiale, tilsvarende det honorar TONO innkrever og fordeler til norske artister. Her i Norge er de fleste større radiostasjonene allerede på nettet, og det foregår heftig posisjonering for å komme seg inn på det som oppfattes som et nytt og verdifullt marked.

Norske nettbrukere har imidlertid ikke den tilgangen på private, nasjonalspråklige nisje-stasjoner som amerikanere har, og derfor synes ikke behovet for den nye teknologien ennå å være like stort her.
-I Norge har det vært forbausende lite aktivitet på nettradio, og potensialet er ennå ikke tatt ut av markedet. Vi har kontakt med mange som ønsker å sette igang større prosjekter, og vi følger utviklingen på nettet nøye. De store aktørene ønsker å ha sitt på det tørre, vi har god kontakt med bransjen og det norske markedet er ganske gjennomsiktig, sier ansvarlig for Internett, multimedia og digitale saker i TONO, Inger Elise Mey til digi.no.

Www.com har et arkiv på 300.000 låter, som kringkastes på mer enn 200 nett-kanaler. Hittil har streaming stort sett foregått uten godtgjørelse til artistene, men det skal det altså bli slutt på med den nye programvaren.

Til toppen