Fores supersvitsj tar 40 Gbps

Fore Systems har offisielt kunngjort ForeRunner ASX-4000, sin største ATM-svitsj hittil. Den samlede kapasiteten er 40 gigabiter per sekund.

Supersvitsjen har vært omtalt i digi.no tidligere, på bakgrunn av lekkasjer til amerikansk presse. Svitsjen er ment å betjene tungt belastede stamnett. Den kan konfigureres med 16 OC48c-porter som hver gir 2,5 Gbps, eller med 128 OC12c-porter som hver gir 622 Mbps. En framtidig utvidelse vil gjøre det mulig å konfigurere svitsjen med OC3-porter på 155 Mbps.

- Vi kunngjør dette produktet tidligere enn normalt, innrømmer produktsjef Lisa Sensmeier. - Beta-prosessen innledes ved utgangen av mai, og den første kunde-installasjonen kommer helt på tampen av sommeren.

Sensmeier forteller at svitsjen vil markedsføres mot tre ulike kundekategorier.

- Først og fremst tar vi sikte på stammen i nettverk med fra tusen brukere og oppover. Det andre målet er spesialiserte miljøer som krever svært høy båndbredde direkte til brukeren. Det tredje er Internett-tilbydere.

Sensmeier legger vekt på to egenskaper ved ASX-4000: skalerbarhet og pålitelighet.

- Konstruksjonen er modulær. Du kan starte med en konfigurasjon som gir 10 Gbps i samlet gjennomstrømming, og så kan du gå trinnvis oppover til 40 Gbps. Trenger du båndbredde utover dette, er programvaren i svitsjen, ForeThought, laget slik at du kan legge til flere svitsjer etter behov uten å måtte gjøre andre endringer.

Påliteligheten er sikret ved utstrakt brukt av redundante deler til strømforsyning, prosessor, porter, vifter m.m. Programvaren er også fullstendig sikret, og tilbyr en stor grad av feiltoleranse, blant annet gjennom automatisk overvåking av topologien i nettverket.

- Stamnettet er den essensielle delen av et nettverk. Det kan bare ikke gå ned.

Kabinettet til svitsjen er ca halvannen meter høy. Grunntrekkene i arkitekturen er den samme som for ASX-1000. Svitsjen skal følgelig være forberedt på OC-192-porter, og man tar også sikte på å kunne tilby grensesnitt mot gigabit Ethernet.

Blant de store svitsj-leverandørene er det nå et race i gang for å få ut, eller i det minste kunngjøre, store svitsjer. I forbindelse med Interop-messen i Las Vegas som begynner om noen dager, kan liknende kunngjøringer ventes fra Cisco, 3Com og Bay Networks.

Fore Systems har Tønsberg-selskapet UMI som norsk representant.

Til toppen