JUSS OG SAMFUNN

Forlik berger BankID

Cryptomathic og Nets har trukket hver sin anke og i stedet løst striden på egen hånd.

3. mai 2011 - 13:31

I mars 2009 gikk en britisk spesialist innen krypteringsteknologi, Cryptomathic, til sak mot daværende Bankenes betalingssentral (BBS) med påstand om at BankID krenker et av deres mest sentrale patenter bak løsninger for juridisk bindende bruk av digitale signaturer. BBS oppfattet søksmålet som fullstendig grunnløst, og gikk til motsøksmål.

    Les også:

Søksmålene ble behandlet i Oslo tingrett i februar i fjor. Kjennelsen ga begge parter medhold ved å frifinne de saksøkte. Det ble slått fast at BankID ikke misbruker patentet til Cryptomathic. Det ble også slått fast at Cryptomathics patent er gyldig i Norge.

I stedet for å gjøre begge til lags, var partene så misfornøyd at de anket hver sin kjennelse til lagmannsretten.

I dag melder Cryptomathic og Nets – konsernet som etter et oppkjøp driver BankID i dag – at de har trukket hver sin anke og i stedet inngått et forlik.

De økonomiske betingelsene for forliket er ikke kjent. Det er imidlertid klart at Nets har fått lisens til å bruke Cryptomathics patenter for «sentrale signaturservere i Norge», og at BankID følgelig er berget.

Fra Nets foreligger denne uttalelsen:

– Cryptomathic er ledende innenfor sitt felt. Vi er glade for å kunne meddele at Nets har fått lisensrettigheter til å ta i bruk Cryptomathics patenter som en del av avtalen med Cryptomathic. Samarbeidet med Cryptomathic vil bidra til å sikre Nets' videre vekst og konkurranseevne.

Cryptomathic er like fornøyd:

– Vi har samarbeidet med ulike enheter i Nets-konsernet i mer enn ti år nå, og vi ønsker å utvikle samarbeidet ytterligere i årene som kommer. Patenttvisten har stått i veien for oss og hindret utviklingen i samarbeidet, så jeg er veldig glad for at vi endelig kunne komme til enighet. Forliksavtalen erkjenner Cryptomathics tekniske bidrag samt Nets' behov for opprettholdelse og utvidelse av sin ledende posisjon som leverandør av sikre, skalerbare og brukervennlige løsninger for digitale signaturer, sier gründer Peter Landrock.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.