Sevensix AS

Startup vant Summer of Code – nå kommer millionene fra Innovasjon Norge og Microsoft

Gründer forlot stillingen som regiondirektør i Telenor for å satse på prosjektet.

Trond Kittelsen, daglig leder i Sevensix AS.
Trond Kittelsen, daglig leder i Sevensix AS. (Foto: Eirik Tangeraas Lygre)

Gründer forlot stillingen som regiondirektør i Telenor for å satse på prosjektet.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

STAVANGER (digi.no): – Vi holder til der borte som det står «Innovation Dock». Du er fremme når du ser en stor hest, lyder beskjeden fra Nils Henrik Stokke, en av grunnleggerne av gründerhuset i Stavanger.

To minutter senere er vi fremme. En hest i størrelsen 1:1 pryder kontorfellesskapet, og ser drømmende ut mot Nordsjøen. Bak hesten sitter en mann med en plan.

Hest er best synes å være slagordet på gründerhuset i Stavanger. Foto: Eirik Tangeraas Lygre

– Jeg har hatt den der gründeren i magen helt siden min første start-up. Det har blitt en del av DNA-et mitt, sier Trond Kittelsen. Han er daglig leder i Sevensix: en start-up som vil ta bort penn og papir innenfor tennissporten. Inn kommer sensordata, analyse og digitale verktøy.

Kittelsen har tidligere jobbet mye med IT som forretningsutvikler i Evry Consulting. Deretter ble han headhuntet til stillingen som regiondirektør på Sørvestlandet for Telenor.

Etter noen år i jobben forlot han likevel tryggheten av en fast stilling til fordel for gründerlivet. Der er det lite som minner om forutsigbarhet.

– Det er selvsagt en mer usikker tilværelse. Alle entrepenører kjenner på det. Det er det jo bare masse x-er og y-er, forteller Kittelsen.

Sensorteknologi skal gi bedre tennisteknikk

Nå vil han hjelpe alt fra amatører til profesjonelle med å forbedre tennisteknikken sin. Til det har SevenSix tatt sensorteknologi til hjelp. Ved å feste en enkel sensor på håndleddet kan man nemlig finne ut ganske mye om hvordan du spiller tennis.

 – Sensoren kan registrere hvor du treffer tennisballen, hvor hardt, og til og med hvor mye spinn det er på ballen, forklarer han.

 Ved endt økt kan du dermed identifisere ganske mye. Kittelsen nevner i fleng:

 – Du kan få data på antall slag med forehand, backhand, smash-er, top spin-slag og hvor mange ganger du har servet. Hvis du så kombinerer all den sensorikken med video og fitbit så kan du komme ganske langt, forklarer gründeren.

 Blant annet kan du analysere hvor på banen du taper eller vinner mest poeng, og hvilken spinn du har på ballen i de settene du vinner, fremhever Kittelsen.

– Sensoren kan registrere hvor du treffer tennisballen, hvor hardt, og til og med hvor mye spinn det er på ballen.

 Her kommer en annen del av teknologien inn: Trener på bestilling. Trenger du hjelp til å få mer side-spin på ballen? Vil du forbedre hvordan du holder racketen? Da kan du bestille en treningstime og få online feedback til 299 kroner.

 – 80 prosent av prisen går tilbake til tennisklubbene og trenerne, understreker Kittelsen, som selv har spilt tennis i over 30 år.

Vant Summer of Code

I 2017 deltok Sevensix på Capgemini’s Summer of Code. Hvert år tas 3-4 studenter med et prosjekt inn i et syv uker langt program, og får koblet på teamet til Capgemini. Sevensix stakk av med seieren for beste prosjekt, og etter syv intensive uker ble MVP(Minimum Viable Product) ferdigstilt. 

Nylig fikk Sevensix også innvilget søknaden sin om å gå inn i fase 2 – kommersialiseringstilskudd – av Innovasjon Norge sin støtteordning for oppstartsbedrifter. Det gjør daglig leder Trond Kittelsen begeistret for fremtiden:

 – Det gjør at det virkelig blir økonomi til å forske på dette og realisere det, sier han.

(Artikkelen fortsetter under)

Sevensix er en av oppstartsbedriftene på Innovation Dock i Stavanger. Foto: Eirik Tangeraas Lygre

 I arbeidet med web-applikasjonen har de utelukkende brukt Microsoft-teknologi og Azure-stack.

 – Det var det Capgemini var best på, derfor var valget av økosystem egentlig gitt. Jeg har erfaring med det selv fra både Evry og Telenor, forteller Kittelsen.

 SevenSix har også fått ytterligere 120 000 dollar fra Microsoft gjennom deres BizSpark Plus-plattform. BizSpark Plus er et samarbeid mellom Microsoft og akseleratorer over hele verden om å gi kreditt til utvalgte oppstartsbedrifter.

 – Dermed slipper vi også datakostnad på alle komponentene i Azure-stack-en, forteller Kittelsen.

Tilfeldig møte

Det hele kom i gang ved en tilfeldighet. Kittelsen var på vei til French Open 2016. Ved siden av ham på flyet satt Øivind Sørvald. Sørvald er trener og analytiker, og svært godt kjent i tennismiljøet – også internasjonalt. Han har jobbet med en rekke toppspillere, og vært med på å vinne to Grand Slam-titler.

(Artikkelen fortsetter under)

Slik skal web-applikasjonen Sevensix se ut. Foto: Sevensix AS

 – Han er analytikeren som har analysert videoer av proffspillere i årtier. Han gir spillerne og trenerne det de trenger for å vinne kamper, forteller Kittelsen.

 – Vi kom godt overens, og Sørvald fortalte meg om utfordringene og mulighetene som finnes innenfor sporten. At man ikke er flinke nok til å bruke teknologien som finnes. Jeg fikk se hvordan han jobbet med en toppspiller.

 Basert på det Sørvald fortalte ham, utviklet Kittelsen Sevensix – et digitalt økosystem for lag, spillere og trenere. Data skal samles på ett sted, og behovet for penn og papir skal forsvinne.

Navnet Sevensix viser til det å vinne 7-6 i tiebreak.

Veien videre

Sist fredag presenterte Kittelsen løsningen på Tenniskonferansen – en årlig konferanse for 130 norske trenere i regi av Norges Tennisforbund. Det markerer et linjeskift for bedriften.

 – Det blir ikke så mye mer utvikling på kort sikt. Nå må vi teste det ut og få tilbakemeldinger på hva som er bra og hva som er mindre bra. Så må vi utvikle løsningen i tråd med det, forklarer Kittelsen.

– Drømmen er jo at Nadal eller Federer skal begynne å bruke og fronte dette når de legger opp.

 Det kan virke som om Sevensix allerede har kommet ganske langt på veien. Men det meste gjenstår, skal vi tro gründeren.

 – Det er nå den virkelige jobben begynner. For å kommersialisere og få dette ut internasjonalt er vi avhengig av å få tak i de beste folka, og å gjøre riktige strategiske valg.

 Og med det mener han virkelig de aller beste.

 – Drømmen er jo at Nadal eller Federer skal begynne å bruke og fronte dette når de legger opp, avslutter Kittelsen.

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen