BEDRIFTSTEKNOLOGI

Forsker på ordentlig smarte batterier

Programvarestyring kan være det neste store.

Smartere unyttelse av dagens batterier gjennom blant annet maskinlæring kan være nøkkelen til bedre levetid, mener forskere.
Smartere unyttelse av dagens batterier gjennom blant annet maskinlæring kan være nøkkelen til bedre levetid, mener forskere. Bilde: PantherMedia / Thomas Pajot
5. okt. 2015 - 14:47

Batterier som er mye tettere integrert med operativsystemet kan være en relevant løsning for bedre levetid i fremtiden, mener forskere knyttet til Microsoft, Tesla og andre selskaper.

Forskningen handler ikke om å revolusjonere batteriteknologien i seg selv, men måten de brukes på, slik at strømforbruket blir smartere og mer effektivt.

Konseptet kalles for programvaredefinerte batterier, og meningen er å bygge en datamaskin som utnytter batteriene bedre, i stedet for å bygge bedre batterier.

Les også: Lover lynrask mobillading

Forskerne peker på at det finnes flere typer batterier i dag, som blant annet har forskjellige karakteristikker når det gjelder hvor raskt de lades opp, og lades ut.

Prototypene av teknologien innebærer å kombinere forskjellige typer batterier som er best tilpasset forskjellige typer bruk, enten det er snakk om å redigere enkle tekstdokumenter eller tunge oppgaver som å redigere video.

Forskjellige typer batterier vil kombineres med spesialdesignet programvare som lærer seg hvordan den individuelle brukeren jobber.

Bakes inn i programvaren

I fremtiden kunne en kombinasjon av APIer bygget inn i operativsystemet, for eksempel Windows, kommunisert med batteriene, og bestemme hvilke typer bruk som overlates til hvilke typer batterier. Algoritmene avgjør hvilke batterier som skal benyttes når, og hvordan de også lades når maskinen er plugget inn.

I tillegg brukes det maskinlæring for å nettopp forstå brukernes preferanser. Systemet kan skjønne når brukerne pleier å lade opp maskinen og hvor lenge, og om de gjør det i forkant av spesifikke gjøremål som krever spesifikk type strømbruk. Det vil gå an å lære systemet at man bruker laptopen til visse oppgaver på dagen, og andre typer oppgaver på kvelden, og batteriforbruket optimaliseres deretter.

Ett eksempel er om man er i ferd med å dra av gårde til en lengre flytur, og har bare kort tid på seg til å lade opp batteriet. Normalt ville det krevd nokså lang opplading for at maskinen skal holde i åtte timer, men hva som systemet kunne optimalisere ladingen slik at et kvarter var nok?

Les også: Kan få bærbare til å holde i dagesvis

Man kunne for eksempel hentet den relevante informasjonen fra maskinens kalender eller digitale assistent, som Cortana.

Konseptet med slike smarte batterier er ikke bare begrenset til bærbare pcer, sier forskerne, det kan også gjelde kroppsnær teknologi, droner, elektriske biler og annet. Men samtidig er dette kun forskning per nå, og en kommersialisering av teknologien er nok et stykke unna.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.