Første AMD-basert supermaskin bruker norsk teknologi

Verdens første superdatamaskin basert på AMDs Athlon-prosessor avdukes på University og Delaware. Maskinen nytter teknologi fra norske Dolphin Interconnect Solutions.

I en pressemelding sier University of Delaware at maskinen, døpt Samson, skal avdukes mandag kveld norsk tid. I første omgang består den av 132 Athlon-prosessorer fra AMD, i klokkefrekvensen 1 GHz. De koples sammen som klynge ved hjelp av teknologi fra det opprinnelig norske selskapet Dolphin Interconnect Solutions.

University of Delaware mener Samson vil være blant verdens 200 sterkeste supermaskiner.

Hittil har AMD-prosessorer bare vært brukt til klientmaskiner, med unntak av et par små amerikanske produsenter som har nyttet dem til servere.

Dolphin brukes til å kople sammen prosessorene i en todimensjonal torus, en teknologi selskapet har brukt i flere kjente installasjoner. Det betyr at hver prosessor koples direkte til to andre prosessorer. Til sammen er det 11 prosessorer i den ene dimensjonen, og 12 i den andre. Universitetet tar etter hvert sikte på å gå over til neste generasjons sammenkoplingstekologi fra Dolphin, en tredimensjonal torus der hver prosessor koples direkte til tre andre. Da vil tallet på prosessorer reduseres til 128, heter det.

AMDs Athlon-prosessor er kjent for forholdsvis høy varmeutvikling. Kjølebehovet er anslått til 76 watt per prosessor. Den teknologiske utfordringen dette utgjør når prosessorene skal koples tett sammen, er løst av det amerikanske selskapet RackSaver Inc, som har erfaring med å lage Athlon-baserte servere til rackmontering i minste høyden på 1 U (4,4 centimeter).

Samson er finansiert gjennom en bevilgning fra USAs offentlige National Science Foundation.

Til toppen