Første smak av norsk UMTS-mobilnett

Den norske UMTS-utbyggingen har kommet ett skritt videre. Nå er den første samtalen mellom to UMTS-telefoner foretatt i Oslo.

Det er NetCom og Siemens som kan gå hånd i hånd over målstreken, etter å ha gjennomført Norges sannsynligvis første UMTS-samtale.

Verdens første 3G-samtale ble foretatt på den lille øya Isle of Man i Irskesjøen for en stund siden. De gjennomførte nylig en videokonferanse over mobilnettet også, og nå er norske leverandører iferd med å komme etter.

- Dette viser at alle nettelementene virker, og vi var meget opprømte da vi fikk det til, ja, forteller Dag Kleivan, som er utbyggingsansvarlig for UMTS i NetCom.

UMTS vil gi en langt høyere overføringshastighet sammenlignet med dagens GSM-nett. Det betyr at man åpner opp for mer avanserte tjenester som kombinerer tale, tekst, lyd og video, og Kleivan ser på denne samtalen som et viktig, første skritt i den retning.

UMTS-telefonen som ble brukt i testen er på størrelse med en vanlig mobiltelefon, og har litt begrenset funksjonalitet, forteller Siemens´ UMTS-sjef Per Arne Henæs til digitoday.no.

Den er likevel en grunnmodell som er basis for telefonene som vil lanseres i forbindelse med åpningen avnettet.

- Dette viser at vi er en ac de fremste i verden. Det er ikke lenger en laboratoriesituasjon, mener Henæs.

Dermed kan selskapene komme igang med å teste bruken av nettet, hvilke applikasjoner som fungerer og hvilke tjenester som skal tilbys.

NetCom tildelt en av fire konsesjoner for å bygge eget UMTS-nett. Utbyggingen har forlengst startet og det nye nettet åpner i deler av landet i desember i år, ifølge selskapene.

Til toppen