OPERATIVSYSTEMER OG PROGRAMVARE

Første versjon av konteiner-operativ­systemet Fedora CoreOS er lansert

Kan lastes ned gratis.

fedora coreos
fedora coreos Illustrasjon: Colourbox / Fedora (montasje: digi.no)
25. juli 2019 - 13:54

For ett og et halvt år siden kjøpte Red Hat opp konteinerspesialisten CoreOS for 250 millioner dollar – i underkant av 2,2 milliarder kroner. 

Nå har Fedora annonsert den første utgaven av Fedora CoreOS, en Linux-distribusjon spesielt optimalisert for å kjøre konteinere på en sikker og skalerbar måte.

Fedora er en organisasjon sponset av Red Hat, og som står bak en gratis «community»-støttet Linux-versjon – der mye av funksjonaliteten etter hvert finner veien over til den kommersielle Red Hat Enterprise Linux-distribusjonen.

Fedora skriver at Fedora CoreOS vil være etterfølgeren til Fedora Atomic Host og CoreOS Container Linux. CoreOS må for øvrig ikke forveksles med Fedora Core, et tidligere navn på Fedora-operativsystemet.

Fedora CoreOS vil ifølge Techrepublic være en såkalt «upstream» for Red Hat CoreOS – det vil si at funksjonalitet fra Fedora-versjonen vil kunne bli inkludert i den versjonen av CoreOS som Red Hat etter hvert vil begynne å selge til sine kunder.

«Immutable» og automatisk oppdatert

Fedora CoreOS er som sagt laget for å kjøre konteinere. I første omgang er det en preview-utgave av operativsystemet som er lansert – altså en utgave som først og fremst er ment for testing. En stable-versjon beregnet på produksjonsmiljøer ventes om rundt seks måneder.

Det er selvfølgelig fullt mulig å kjøre konteinere på et helt vanlig serveroperativsystem, men siden CoreOS er laget spesielt med konteinere i tankene har man ifølge Fedora kunnet legge til en del nyttig funksjonalitet. I tillegg er Fedora CoreOS mindre og lettere enn en full Linux server-distribusjon. Det vil også automatisk oppdatere seg selv med blant annet sikkerhetsoppdateringer og feilrettinger – slik at det kan kjøre stabilt over lang tid uten behov for kontinuerlig vedlikehold.

Les også

En av de store fordelene skal være at det underliggende operativsystemet er immutable – altså uforanderlig. Det betyr at hver installasjon av operativsystemet er identisk, og når du har rullet ut operativsystemet via det medfølgende provisjoneringsverktøyet Ignition så kan du ikke endre noe i rot-filsystemet. Konfigurasjon av operativsystemet, brukere og så videre, settes opp via en konfigurasjonsfil før utrullingen. Applikasjoner kjøres så i konteinere, slik at alt er separert fra verts-operativsystemet. 

Det er foreløpig enkelte begrensninger i testversjonen, og alle skytjenester og virtualiseringsplattformer er ennå ikke tilgjengelig. Foreløpig støttes også kun x86_64. Du finner mer informasjon om Fedora CoreOS her, og en faq her. Du kan laste ned operativsystemet fra denne siden.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.