JUSS OG SAMFUNN

Forsvaret bremser frislipp av sjødata

Kartverket murrer.

Mens Kartverket vil ha detaljerte dybdedata ut til alle fortest mulig, krever Forsvarets Operative Hovedkvarter at alle søker om tilgang til informasjon om detaljer langs kysten.
Mens Kartverket vil ha detaljerte dybdedata ut til alle fortest mulig, krever Forsvarets Operative Hovedkvarter at alle søker om tilgang til informasjon om detaljer langs kysten. Bilde: Mats Grimsæth/Forsvarets mediesenter
19. mars 2015 - 13:12

Kartverket åpner kranene for flere datasett. Nå er det sjømålingsdata som skal ut til fellesskapet.

Men denne gangen kan det gå tregt, og du får ikke datasettene helt gratis.

Les også: Kartverket frigir adressedata

Detaljert

En av datatypene er sjømålingsdata som kan brukes til å lage terrengmodeller og fremstille topografiske kart, geografiske analyser, 3D-visualisering og visualisering av landskapet på havbunnen.

- Dette er detaljerte dybdedata som vil være nyttige verktøy for forskning, kartlegging av habitat i havet, geologisk kartlegging, offshorevirksomhet og marin konstruksjonsplanlegging, sier Torstein Ådland, leder av formidlingen i Kartverkets sjødivisjon.

Kurver

Samtidig frigis også data for dybdekurvene i havet. Disse gir enkel oversikt av dybdeforholdene for de norske kyst- og havområdene.

De kan brukes til oversiktskart og grovplanlegging i forbindelse med aktiviteter i havområdene.

Komplisert

Mens disse kan lastes ned umiddelbart, er detaljerte dybdedata mer komplisert å få ut. De må hentes ut manuelt, og det krever et gebyr avhengig av hvor omfattende jobben er.

- Datasettene er så store at vi ikke ha en løsning for maskin-til-maskin-løsning for dette, sier Ådland.

Forvarets krav

I tillegg må det leveres en søknad om frigivelse av sjømålingsdata til Forsvaret for områder innenfor territorialgrensen, som er 12 nautiske mil fra land.

Ifølge Kartverket innebærer det en behandlingstid på mellom fire og seks uker.

Torstein Ådland sier klart at han ikke har sansen for en slik forsinkelse i prosessen.

Så du denne? Simulerer krig med Surface

Sjømålingsdata kan brukes til blant annet 3D-visualisering av landskapet på havbunnen. <i>Bilde: Kartverket</i>
Sjømålingsdata kan brukes til blant annet 3D-visualisering av landskapet på havbunnen. Bilde: Kartverket

Hindrer verdiskaping

- Vi skulle gjerne sett at det ble lempet på graderingsregimet ettersom vi mener det er et hinder for økt verdiskapning i kyst sonen. Vi jobber for å få til en oppmykning, men har foreløpig ikke lyktes med å få til en endring, sier Ådland til digi.no.

Han mener praksisen har både økonomiske og praktiske konsekvenser.

- Vi ser flere eksempler på at virksomheter trenger tilgang på data raskt, for eksempel, for å reparere undervannskabler eller endre på ledningstraseer, men som må vente i 4 – 5 uker for å få tilgang til data, illustrerer han.

Står på sitt

Forsvarets Operative Hovedkvarter i Bodø behandler disse søknadene. Der er det ikke aktuelt å endre kurs.

- Det er ingenting som indikerer at vi vil lempe på den praksisen som er etablert, sier talmann Ivar Moen ved FOH til digi.no.

Han argumenterer med at det er Forsvarets ansvar å ivareta norske verdier og beskytte Norges interesser.

- Så det er viktig at vi har kontroll på hvem som har tilgang til disse dataene. Vi vil unngå at de tilfaller aktører som kan bruke disse dataene mot oss, sier Moen.

Uheldig frislipp

- Hva er det Forsvaret ønsker at andre ikke skal ha kunnskap om?

- All detaljinformasjon som ligger på innsiden av 12-mila har vi interesse av å vite hvem som får tilgang til. Frislipp av denne type informasjon er svært uheldig for nasjonen Norge.

Les også: Kina: Vi har en kyberhær

Ingen ubåter

- Hva slags bruksområder er det snakk om? Kan detaljerte dybdedata hjelpe andre makter å finne gode skjulesteder for sine ubåter?

- Jeg vil ikke gå inn på scenarier eller konkrete situasjoner, men vi vil helst ikke ha den informasjonen tilgjengelig for enhver, sier talsmannen.

- Har dere avslått søknader?

- Ja, det har vi.

Moen vil ikke gå i detalj om årsakene til å nekte tilgang til dataene, men gir uttrykk for at det ikke er snakk om spionasje fra utenlandske aktører.

Kortere tid

- Kan det være aktuelt å få ned behandlingstiden på opp til seks uker?

- Vi opplever at det ikke tar så lang tid å behandle søknadene som Kartverket antyder. Vi mener at dette blir håndtert innen rimelig tid, sier Ivar Moen.

Så du denne? Ubåtbunker ble datasenter

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.