TELEKOM

– Fortsatt for dyrt å bruke mobilen utenlands

EUs Neelie Kroes mener det er for lite konkurranse innen roamingmarkedet.

EU-kommisjonens Neelie Kroes ønsker mer konkurranse i EUs roamingmarked.
EU-kommisjonens Neelie Kroes ønsker mer konkurranse i EUs roamingmarked. Bilde: EC / G. Boulougouris
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
30. juni 2010 - 13:43

EU introduserte i 2007 maksimumspriser for mobilsamtaler og tekstmeldinger for mobilabonnenter på reise innen EU/EØS-området. Operatørene har i stor grad fulgt disse rammene, men i en ny rapport har EU-kommisjonen konkludert med at prisen for roaming med utenlandske operatører nesten alltid ligger svært tett opptil maksimumsprisen.

Kommisjonen konkluderer med at konkurransen innen EUs roamingmarked fortsatt ikke er sterk nok.

– Kostnaden ved å bruke mobiltelefoner eller mobile enheter når man er utenlands innen EU har falt kontinuerlig siden de første roamingreglene ble tatt i bruk. Men nå, tre år siden reglene ble gjeldende, forelegger de fleste av operatørene utsalgspriser som rett i nærheten av de maksimalt lovlige grensene. Mer konkurranse innen EUs roamingmarked vil tilby forbrukerne bedre valgmuligheter og enda bedre priser, sier Neelie Kroes, visepresident for EU-kommisjonens Digital Agenda, i en pressemelding.

EU-kommisjonen skriver i pressemeldingen at roamingkostnadene forbundet med tale har blitt redusert med mer enn 70 prosent siden 2005, mens prisen for å sende SMS mellom landene som er EU-medlemmer har blitt redusert med 60 prosent.

EU-kommisjonens Neelie Kroes ønsker mer konkurranse i EUs roamingmarked. <i>Bilde: EC / G. Boulougouris</i>
EU-kommisjonens Neelie Kroes ønsker mer konkurranse i EUs roamingmarked. Bilde: EC / G. Boulougouris

Fra og med den 1. juli reduserer EU på nytt maksimalprisen som forbrukere må betale for roaming innen EU. Roamingprisen for samtaler på tvers av landegrensene reduseres fra 0,46 euro til 0,43 euro per minutt. Tilsvarende faller maksimalprisen dataroaming som operatørene vil kunne fakturere hverandre fra 1 euro til 0,80 euro per megabyte. Prisen for roaming av SMS-er ble redusert med omtrent 60 prosent i fjor sommer, til 0,11 euro. Alle beløpene er oppgitt uten mva.

EUs mål er at forskjellen på roaming og nasjonale tariffer skal nærme seg null innen 2015.

Når det gjelder prisene for dataroaming, viser rapporten fra EU-kommisjonen at grosistprisene faktisk har krøpet godt under maksimumsgrensen. Ved utgangen av 2009 fakturerte operatørene de andre operatørene i gjennomsnitt 0,55 euro per megabyte. Den gjennomsnittlige forbrukerprisen har også falt, fra 3,62 euro til 2,66 euro per megabyte ved utgangen av 2009.

EU-kommisjonen forventer at operatørene vil videreføre besparelser på grosistnivået til konsumentene gjennom lavere utsalgspriser.

Kommisjonens analyse viser også at forbrukere i større grad enn tidligere benytter roamingtjenester. Til tross for en nedgang i reisingen på 12 prosent, har det samlede volumet av samtaler mottatt og SMS-er sendt mens brukerne har vært utenlands, vokst i løpet av de to siste årene. Antallet tekstmeldinger som ble sendt på denne måten var 20 prosent høyere i fjor sommer enn sommeren 2008. Den reduserte roamingprisen for SMS-er innen EU som ble innført i fjor sommer kan være en medvirkende årsak til dette.

I løpet av 2009 vokste bruken av dataroamingtjenester med over 40 prosent. Denne utviklingen ventes å fortsette, siden stadig flere får smartmobiler eller andre mobile enheter som er godt egnet for å laste ned og presentere innhold fra Internett.

Innen juni 2011 skal EU-kommisjonen avgjøre om roamingreglene fra 2009 har ført til at målene til kommisjonen har blitt oppnådd, og om markedet for roamingtjenester fungerer som det kommisjonen ønsker at det skal, nemlig som ett enkelt, digitalt marked.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.